Ce este activitatea economica ilicita si cum este sanctionata?

Activitate economica ilicita este activitatea economica desfasurata de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si activitatea economica desfasurata cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta.

Conform legii (L 296/2023) este strict interzisa desfasurarea de activitati economice (transport, depozitare, vanzare) cu produse care nu sunt insotite de documente legale de provenienta, indiferent unde se afla bunurile in acel moment.

Aceasta constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune si se sanctioneaza cu :

  • amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei, daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu
  • amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei, daca este savarsita de persoane juridice.

In plus bunurile destinate, folosite sau rezultate din aceasta  contraventie se indisponibilizeaza, in vederea confiscarii.

In aprilie 2025, inspectorii antifrauda din cadrul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Oradea au desfasurat controale pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Un operator economic care comercializa marochinarie si incaltaminte a fost sanctionat dupa ce, in urma verificarilor, au fost descoperite peste 25.000 de perechi de incaltaminte sport si casual (pentru adulti si copii), fara documente de provenienta si fara a fi inregistrate in contabilitate.

Bunurile au fost confiscate – valoarea totala ridicandu-se la aproape 4,9 milioane lei – iar firma a primit o amenda de 10.000 lei, in baza Legii 296/2023 privind combaterea activitatilor economice ilicite.

Ce inseamna documente de provenienta?
Acestea pot fi, dupa caz:

  • factura
  • avizul de insotire a marfii
  • documente vamale
  • sau alte documente prevazute de lege care justifica de unde provin bunurile si permit inregistrarea lor in contabilitate.
  • Acestea pot fi in format fizic sau electronic.

Utilizatorii SmartBill au acces online la toate aceste documente necesare justificarii tranzactiilor: facturi, avize de insotire a marfii care pot fi prezentate usor si rapid la nevoie, in format electronic.

Documentele de gestiune se regasesc in modulul Smart Bill Facturare si Gestiune.

Facturile de achizitie pot pot descarca automa din SPV in acest modul , de unde se pot vizualiza, aproba.

Facturile de vanzare, avizele sau alte documente emise de entitate, dupa generare se pot vizualiza si descarca oricand din sectiunea Documente emise:

In cazul transportului international rutier de marfa, documentul care insoteste transportul este documentul definit  la art. 3 pct. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, mai precis :

  • document de transport – document care se afla la bordul autovehiculului rutier pe toata durata derularii transportului, avand inscrise date privind intreprinderea care efectueaza transportul, expeditorul, beneficiarul transportului, marfurile sau persoanele transportate, dupa caz, si care trebuie sa faca posibila stabilirea categoriei si a tipului de transport rutier efectuat.

Atentie si la numerar!
Numerarul si substitutele de numerar sunt tratate similar cu bunurile pentru care trebuie sa aveti documente justificative.
Daca exista obligatia folosirii de case de marcat fiscale, autoritatile pot verifica banii existenti la punctul de lucru conform OUG nr. 28/1999.

In SmartBill Facturare si Gestiune, documentele care atesat tranzactii cu numerar se regasesc in sectiunea Incasari si Plati  ->Registru de casa:

In felul acesta, documentele pot fi prezentate oricand electronic, chiar si de pe telefonul mobil.

Articole similare

Comentariul tau aici