Ce risti daca acorzi dividende din sume care nu puteau fi distribuite?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Cota-parte din profit ce se plătește fiecărui asociat constituie dividend.

Potrivit art. 67 din Legea societatilor comerciale, nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
Dividendele plătite contrar dispozițiilor acestei dispozitii se restituie, dacă societatea dovedește că asociații au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurările existente, trebuia să o cunoască.

Dreptul la acțiunea de restituire a dividendelor, plătite contrar prevederilor legale se prescrie în termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

Articolul 272.1 din Legea societatilor comerciale arata ca se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care încasează sau plătește dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite în cursul exercițiului financiar pe baza situației financiare interimare și anual, pe baza situațiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.

Articole similare

Comentariul tau aici