Ce trebuie sa stii daca vrei sa vinzi deseuri rezultate din gestiune?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In activitatea unei entitati pot rezulta situatii in care, in urma proceselor interne sa rezulte deseuri de diferite materiale, care pot fi valorificate , de exemplu prin vanzarea catre unitati de colectare a deseurilor.

Citeste aici –Legislatie utila cu privire la deseuri

Ce trebuie sa stii ?

  • exista o contributie de 2% datorata la Fondul de mediu care se retine la sursa, se declara si se achita de catre unitatea colectoare a deseurilor. Asadar, din factura emisa, vei incasa mai putin cu 2%. Pe factura se va mentiona aceasta taxa de 2%. Ea este datorata doar daca vanzarea are loc catre unitati colectoare de deseuri.
  • monografia contabila este:

Inregistrarea deseurilor:

346 Produse reziduale = 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse 10,000

Vanzarea deseurilor care unitatea care colecteaza deseurile:

4111 Clienti = 703 Venturi din vanzarea produselor reziduale 10,000

Incasarea facturii si inregistrarea contributiei la fondul de mediu

10.000 -2%*10.000 = 10.000- 200 = 9.800

% = 4111 Clienti 10,000

5121 Conturi la banci in lei 9,800
635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe 200

Scoaterea din evidenta a deseurilor

711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse  = 346 Produse reziduale 10,000

Aspecte fiscale privind facturarea deseurilor:

Daca atat furnizorul cat si beneficiarul sunt persoane inscrise in scop de TVA, atunci cel care vinde deseurile va factura fara TVA, urmand ca beneficiarul sa efectueze taxare inversa. Aceasta regula se aplica conform art. 331 din Codul fiscal pentru urmatoarele tipuri de deseuri:

  1. deșeuri feroase și neferoase, de rebuturi feroase și neferoase, inclusiv produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
  2. reziduuri și alte materiale reciclabile alcătuite din metale feroase și neferoase, aliajele acestora, zgură, cenușă și reziduuri industriale ce conțin metale sau aliajele lor;
  3. deșeuri de materiale reciclabile și materiale reciclabile uzate constând în hârtie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticlă și sticlă.

In cazul celorlalte categorii de deseuri precum si in vanzarile catre persoane fizice se va aplica regimul normal de taxare.


 

Articole similare

Comentariul tau aici