Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Speta: O societate are un angajat cu vechime in firma de doar 3 luni . Poate primi concediu medical platit ?
In aceasta situatie trebuie sa verificam :
- daca tipul de concediu medical necesita sau nu stagiu de cotizare. Exista unele concedii pentru care nu este necesar stagiul de cotizare. Daca angajatul se afla in aceasta situatie atunci are dreptul la concediul medical si la indemnizatia de concediu medical
- daca angajatul a mai avut anterior un loc de munca si poate furniza o adeverinta de la vechiul loc de munca in baza careia sa dovedeasca existenta stagiului complet de 6 luni, atunci are dreptul la concediul medical si indemnizatia aferenta, iar la noul loc de munca, indemnizatia se calculeaza tinand cont si de informatiile de pe adeverinta de la vechiul loc de munca.
- daca angajatul nu a mai avut anterior un loc de munca si nu se afla nici in situatia de la punctul 1, atunci nu poate beneficia de concediu medical si de indemnizatia aferenta.

Tipuri de concediu medical pentru care nu este nevoie de stagiu de cotizare
Au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul:
- urgentelor medico-chirurgicale
- tuberculozei
- bolilor infectocontagioase din grupa A
- neoplaziilor
- SIDA
- carantina si
- concediul si indemnizatia de risc maternal.
Cadrul legal -concediu medical
Conform art. 3.1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(1) Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor prevazute la art. 2;
b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.
Daca angajatul nu indeplineste conditiile de mai sus nu are dreptul la concediu medical si indemnizatia aferenta.
Art. 7 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede ca stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Articolul 34 alin. (4) din Normele de aplicare a OUG 158/2005 prevede ca :
” Pentru cazurile în care nu este îndeplinită condiția privind stagiul de asigurare, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o adeverință medicală eliberată de către medicul curant, în vederea justificării absenței de la locul de muncă. Modelul adeverinței este stabilit de către medicii curanți, dar acesta trebuie să conțină și informațiile minimale privind perioada necesară recomandată de repaus, codul de diagnostic, precum și parafa.”
Ce concluzii putem desprinde?
Daca angajatul nu are stagiu de cotizare, el nu ar trebui sa primeasca concediu medical ci o adeverinta medicala de la medicul curant, care sa fie utilizata pentru angajator, pentru a justifica absenta de la locul de munca.
In pontaje se va mentiona absenta angajatului, motivata cu adeverinta. Pe perioada absentei angajatul nu are dreptul la indemnizatia de concediu medical platita, deci nu este remunarat pe aceasta perioada. In declaratia 112 nu se declara acest concediu.
Citeste si: