Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, persoanele care au realizat venituri supuse impozitului în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, timp de cel puțin 12 luni, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară. Legal Badger precizează că veniturile eligibile includ “venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit”.
Condiții Concediu Creștere Copil 2024
Potrivit Legal Badger, pentru a beneficia de acest drept, persoana îndreptățită trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- Să fie cetățean român, străin sau apatrid;
- Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
- Să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.
Persoanele care doresc să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului trebuie să informeze angajatorul despre intenția lor cu minimum 10 zile înainte de încheierea concediului de maternitate sau, după caz, înainte de data la care estimează că vor începe concediul pentru creșterea copilului. Această notificare se realizează prin intermediul unei cereri, ce poate fi depusă fie în format fizic, fie în format electronic, în care solicitantul trebuie să specifice perioada estimată a concediului pentru creșterea copilului.
Concediul pentru creșterea copilului se poate acorda oricăruia dintre părinții firești ai copilului, persoanelor cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care au adoptat copilul. În cazul în care ambii părinți îndeplinesc condițiile, cel puțin 2 luni de concediu trebuie efectuate de către părintele care nu a solicitat inițial acest drept.
Calculare indemnizație creștere copil 2024
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se calculează în funcție de media veniturilor nete obținute în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii, încredințării în vederea adopției sau adopției copilului. Conform Legal Badger, “indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.” Totuși, cuantumul indemnizației are un plafon minimal și maximal stabilit prin lege.
Revenirea la locul de muncă după concediul pentru creșterea copilului
Pe durata concediului pentru creșterea copilului, contractul individual de muncă se suspendă, iar angajatorul nu poate dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în această perioadă, cu excepția situației de reorganizare judiciară sau faliment a angajatorului.
La revenirea la activitatea profesională, salariatul trebuie să anunțe angajatorul în scris, cu minim 30 de zile înainte, despre intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu. Persoana beneficiază de toate drepturile dobândite anterior concediului sau care erau în curs de dobândire la data începerii acestuia, precum și de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul.