Ce sunt conflictele de munca?
Conform Codului muncii (art. 248 ) conflictul de munca reprezinta orice dezacord intervenit intre partenerii sociali, in raporturile de munca.
Conflicte de interese
Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor sunt denumite conflicte de interese.
Conflicte de drepturi
Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi.
Rezolvarea conflictelor de munca se face printr-o procedura stabilita prin lege speciala.
Greva
Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.
Greva reprezinta incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati.
Caracteristici :
1. Participarea salariatilor la greva este libera. Nici un salariat nu poate fi constrans sa participe sau sa nu participe la o greva.
2. Limitarea sau interzicerea dreptului la greva poate interveni numai in cazurile si pentru categoriile de salariati prevazute expres de lege.
3. Participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu pot avea drept consecinta sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.
4. Modul de exercitare a dreptului de greva, organizarea, declansarea si desfasurarea grevei, procedurile prealabile declansarii grevei, suspendarea si incetarea grevei, precum si orice alte aspecte legate de greva se reglementeaza prin lege speciala.