Consiliul Concurentei analizeaza preluarea SAI Muntenia Invest SA de catre SIF Banat Crisana

Consiliul Concurenţei anunta pe site-ul institutiei ca analizează concentrarea economică ce se va realiza prin dobândirea controlului unic direct asupra Societăţii de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest S.A. de către Societatea de Investiţii Financiare Banat Crişana.

Societatea de Administrare a Investiţiilor (SAI) este o societate pe acţiuni, care are ca obiect de activitate administrarea organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor organisme de plasament colectiv.

Societatea de Investiţii Financiare (SIF) este un organism de plasament colectiv încadrat în categoria “alte organisme de plasament colectiv”, având ca obiect de activitate gestionarea portofoliului de acţiuni pe care le deţine la diferite companii şi efectuarea de investiţii financiare în vederea maximizării valorii propriilor acţiuni.

În România există 5 societăţi de investiţii financiare (SIF Moldova, SIF Muntenia, SIF Oltenia, SIF Banat Crişana şi SIF Transilvania). Dintre acestea, patru se autoadministrează (SIF Moldova, SIF Oltenia, SIF Banat Crişana şi SIF Transilvania), iar SIF Muntenia este administrată de Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest S.A..

În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu un mediu concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea, în conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice.

Potrivit Legii concurenţei (nr. 21/1996, republicată) sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ. Acestea sunt îndeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi într-o operaţiune de concentrare economică depăşeste echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi există cel puţin doi agenti economici implicaţi în operaţiune care să realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

 

Articole similare

Comentariul tau aici