Contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asociere in participatie

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Codul Civil defineste la art. 1949 contractul de asociere în participaţie ca fiind  contractul prin care o persoană acordă uneia sau mai multor persoane o participaţie la beneficiile şi pierderile uneia sau mai multor operaţiuni pe care le întreprinde. Asocierea în participaţie nu poate dobândi personalitate juridică şi nu constituie faţă de terţi o persoană distinctă de persoana asociaţilor. Terţul nu are niciun drept faţă de asociere şi nu se obligă decât faţă de asociatul cu care a contractat.

Potrivit Ordinului 1802/2014 evidenţa asocierii în participaţie se organizează atât la nivelul asocierii, cât şi în contabilitatea fiecărui coparticipant cu ajutorul contului 458 “Decontări din operaţiuni în participaţie”, analitic distinct pe fiecare coparticipant.

Evidenţa decontărilor din operaţiuni în asocieri în participaţie, respectiv a decontării cheltuielilor şi veniturilor realizate din operaţiuni în asocieri în participaţie, precum şi a sumelor virate între coparticipanţi, se realizează cu ajutorul contului 458 “Decontări din operaţiuni în participaţie”.

Contul 458 “Decontări din operaţiuni în participaţie” este un cont bifuncţional.

În creditul contului 458 “Decontări din operaţiuni în participaţie” se înregistrează:
– veniturile realizate din operaţiuni în participaţie transferate coparticipanţilor, conform contractului de asociere (701 la 781);
– cheltuielile primite prin transfer din operaţiuni în participaţie, inclusiv amortizarea calculată de proprietarul imobilizării (601 la 681);
– sumele primite de la coparticipanţi (512, 531).
În debitul contului 458 “Decontări din operaţiuni în participaţie” se înregistrează:
– veniturile primite prin transfer din operaţiuni în participaţie (701 la 781);
– cheltuielile transferate din operaţiuni în participaţie, inclusiv amortizarea calculată de proprietarul imobilizării, ce se transmite coparticipantului care ţine evidenţa operaţiunilor în participaţie conform contractelor (601 la 681);
– sumele achitate coparticipanţilor sau virate ca rezultat al operaţiunilor în participaţie (512, 531).

Soldul creditor al contului reprezintă sumele datorate coparticipanţilor ca rezultat favorabil (profit) din operaţiuni în participaţie, precum şi sumele datorate de coparticipanţi pentru acoperirea eventualelor pierderi înregistrate din operaţiuni în participaţie.

Soldul debitor al contului reprezintă sumele de încasat de la coparticipanţi pentru acoperirea eventualelor pierderi înregistrate din operaţiuni în participaţie, precum şi sumele ce urmează a fi încasate de coparticipanţi din operaţiuni în participaţie ca rezultat favorabil (profit).

De retinut este ca conturile din clasa 6 “Conturi de cheltuieli” pot fi creditate în cursul perioadei, pentru operaţiunile în participaţie, cu sumele transmise pe bază de decont, iar conturile din clasa 7 “Conturi de venituri” pot fi debitate, în cursul perioadei, cu veniturile realizate din operaţiuni de participaţie transferate coparticipanţilor

Societatea care conduce evidenţa asocierii în participaţie ţine evidenţă şi întocmeşte balanţă de verificare distincte de cele corespunzătoare activităţii proprii.

În ceea ce priveşte imobilizările corporale şi necorporale puse la dispoziţia asocierii, acestea sunt cuprinse în evidenţa contabilă a celui care le deţine în proprietate.

Cheltuielile şi veniturile determinate de operaţiunile asocierilor în participaţie se contabilizează distinct de către unul dintre asociaţi, conform prevederilor contractului de asociere.
La sfârşitul perioadei de raportare, cheltuielile şi veniturile înregistrate pe naturi se transmit pe bază de decont fiecărui asociat, în vederea înregistrării acestora în contabilitatea proprie.

La data bilanţului, bunurile de natura stocurilor, creanţelor, disponibilităţilor, precum şi a datoriilor asocierii în participaţie, se înscriu în situaţiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenţa asocierii.

Din punct de vedere al documentelor justificative ce se vor utiliza pentru decontarea sumelor intre participanti se va utiliza Decontul  pentru operatiuni in participatie (cod14-4-14), aprobat prin OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.

Decontul pentru operaţiuni în participaţie se utilizează în toate domeniile de activitate în care se efectuează operaţiuni în participaţie. Acesta serveşte ca document pe baza căruia se decontează cheltuielile şi veniturile realizate din operaţiuni în participaţie, precum şi sumele virate între asociaţi.

Se întocmeşte de către entitatea care ţine contabilitatea asocierii în participaţie, lunar, pe fiecare asociat, cu veniturile şi cheltuielile ce revin acestuia, pentru înregistrarea în contabilitatea proprie, potrivit cotelor prevăzute în contractele de asociere încheiate. Cheltuielile şi veniturile vor fi grupate pe conturi din clasele de conturi de cheltuieli şi venituri, potrivit planului de conturi aplicabil.

În decont se înscriu şi alte transferuri, reprezentând valoarea mijloacelor băneşti, a profitului realizat, amortizarea mijloacelor fixe şi alte sume rezultate din operaţiunile în participaţie.

 

Articole similare