Contributia de asigurari de sanatate pentru venituri din profesii liberale

 

Modalitatea de declarare, definitivare si plata a contributiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru veniturile obtinute din profesii liberale

Baza legala : Legea 571/2003 cu completari si modificari ulterioare;

In conformitate cu prevederile art. 296^21 alin. 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt incluse in categoria contribuabililor la sistemul de asigurari de sanatate si persoanele care realizeaza venituri din profesii libere.

Cota de contributie la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din profesii libere este de 5,5%. Baza de calcul la care se aplica aceasta cota de 5,5% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau, dupa caz, valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, baza de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.

Din perspectiva acestei prevederi, persoanele care realizeaza venituri din profesii liberale mai au urmatoarele obligatii :

• sa efectueze anual plati anticipate cu titlu de contributii la asigurari sociale de sanatate;

• sa efectueze platile in baza deciziei emise de organul fiscal, formular 620 – “Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate” care stabilieste suma de plata datorata si termenele de plata. Emiterea acestei decizii de catre organul fiscal se face in baza „Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit” (formularul 220) sau pe baza normelor de venit;

• plata acestor contributii se efectueaza trimestrial in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

In vederea definitivarii si platii contributiilor sociale de sanatate se realizeaza urmatoarele etape :

-dupa incheierea anului fiscal, organul fiscal stabileste, prin “Decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate”, obligatiile anuale de plata a contributiei sociale de sanatate;

-plata trebuie realizata in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala;

-pe de alta parte, incepand cu data de 1 iulie 2012, contribuabilii care obtin venituri din profesii libere achita contributiile sociale obligatorii pe care le datoreaza sistemului de pensii sau de sanatate pentru veniturile pe care le obtin la Administratia fiscala in raza carora sunt luati in administrare.

In acest mod, aria de cuprindere a veniturilor in raport cu care se stabileste baza de contributie la asigurarile sociale de sanatate este extinsa, cuprinzand si veniturile obtinute din profesii libere.

 

Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar

Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

Articole similare

Comentariul tau aici