Contributia la sanatate, vizata de propunerile fiscale. SINTEZA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Contributia la sanatate nu a scapat de propunerile de modificare a Codului fiscal discutate recent in coalitie si “aruncate” in mediul public.

Am scris detaliat despre toate aceste modificari in articolul : 44 de masuri fiscale propuse 2023-2024-sinteza

In ce priveste contributia la sanatate avem si aici o serie de propuneri de modificare astfel:

1.Contributia la sanatate in contructii, agricultura, industria alimentara

Introducerea obligatiei de a plati CASS si pentru angajatii din constructii, sectorul agricol si industria alimentara. In prezent acestia sunt scutiti de contributie, ca parte dintr-un plan de acordare a unor facilitati in vederea sustinerii acestor domenii.

2.Contributia la sanatate la PFA

CASS la PFA se va plati la venitul realizat si nu la plafoane (6,12,24 salarii minime) asa cum se intampla in prezent.

Aceasta presupune o crestere semnificativa a contributiei la asigurari de sanatate, in special la PFA-urile ale caror venituri depasesc 24 de salarii minime.

Comparativ, un PFA in sistem real cu venit net de 100.000 lei, datoreaza in prezent CASS 10%* 24 * 3.000 lei = 7.200 lei

Schimbarile propuse presupun ca CASS = 10%*100.000 = 10.000 lei, adica o crestere cu 2.800 lei.

Cu cat venitul PFA-ului este mai mare, cu atat impactul este mai mare.

Tot in categoria schimbarilor la PFA se include posibilitatea deducerii CASS si CAS din venitul net anual impozabil:

“venitul net anual impozabil care se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevăzute la lit. a), din care se deduce contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii.”

3.Contributia la sanatate la venituri din dividende, chirii, transfer titluri

Pentru CASS la alte tipuri de venituri (dividende, chirii, transferuri de titluri) se mai introduce un plafon, de 36 de salarii minime

Astfel, creste indirect taxarea dividendelor.

Dupa ultimele informatii, s-a renuntat la propunerea initiala de a majora impozitul pe dividende de la 8% la 10% , dar ramane contributia la sanatate in suma majorata mai ales in cazul dividendelor care depasesc 36 de salarii minime.

Exemplu: in prezent, daca o persoana incaseaza dividende nete in suma de 120.000 lei, datoreaza CASS in suma de 24*10%*3.000 lei = 7.200 lei

In virtutea noilor propuneri, aceeasi persoana va datora : 36*10%*3.000 lei = 10.800 lei, adica cu 3.600 lei in plus.

Din pacate cresterea contributiei la sanatate nu vine insotita de o crestere a calitatii serviciilor sau conditiilor din sectorul medical public.

4. CASS la tichete de masa

Introducerea CASS la tichete de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori.

La articolul 157 alineatul (1), litera ț) prevede ca baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate va cuprinde:
“ţ) valoarea nominală a tichetelor cadou prevăzute la art. 76 alin. (3) lit. h), a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanţă, acordate de angajatori, potrivit legii;

Articole similare

Comentariul tau aici