Contul 105 Rezerve din reevaluare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Contul 105 Rezerve se utilizeaza atunci cand se reevalueaza imobilizarile corporale.

În cazul în care se efectuează aceasta reevaluare, diferența dintre valoarea rezultată în urma evaluării pe baza costului de achiziție sau a costului de producție și valoarea rezultată în urma reevaluării trebuie prezentată în bilanț la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct în “Capital și rezerve” (contul 105 “Rezerve din reevaluare”).

Surplusul din reevaluare inclus în rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct în rezultatul reportat (contul 1175 “Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare”), atunci când acest surplus reprezintă un câștig realizat.

Cand se considera castigul realizat?

Câștigul se consideră realizat la scoaterea din evidență a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din câștig poate fi realizat pe măsură ce activul este folosit de entitate. În acest caz, valoarea rezervei transferate este diferența dintre amortizarea calculată pe baza valorii contabile reevaluate și valoarea amortizării calculate pe baza costului inițial al activului.

Rezerva din reevaluare se reduce în măsura în care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei contabile bazate pe reevaluare.

Cum se inregistreaza rezultatul reevaluarii ?

Dacă rezultatul reevaluării este o creștere față de valoarea contabilă netă, atunci aceasta se tratează astfel:
– ca o creștere a rezervei din reevaluare prezentată în cadrul elementului “Capital și rezerve”, dacă nu a existat o descreștere anterioară recunoscută ca o cheltuială aferentă acelui activ; sau
– ca un venit care să compenseze cheltuiala cu descreșterea recunoscută anterior la acel activ.
Dacă rezultatul reevaluării este o descreștere a valorii contabile nete, aceasta se tratează ca o cheltuială cu întreaga valoare a deprecierii, atunci când în rezerva din reevaluare nu este înregistrată o sumă referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scădere a rezervei din reevaluare prezentată în cadrul elementului “Capital și rezerve”, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve și valoarea descreșterii, iar eventuala diferență rămasă neacoperită se înregistrează ca o cheltuială.
Sumele reprezentând diferențe de natura veniturilor și cheltuielilor rezultate din reevaluare trebuie prezentate separat în contul de profit și pierdere (contul 755 “Venituri din reevaluarea imobilizărilor corporale”, respectiv contul 655 “Cheltuieli din reevaluarea imobilizărilor corporale”, după caz).

Distribuirea rezervei din reevaluare

Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuită, direct sau indirect, cu excepția cazului în care reprezintă un câștig efectiv realizat.

Se pot distribui rezervele din reevaluare ?

Cu excepția cazurilor mentionate anterior, rezerva din reevaluare nu poate fi redusă.

Rezervele din reevaluarea imobilizărilor corporale au caracter nedistribuibil.

Diminuarea rezervelor din reevaluare se poate efectua numai cu respectarea prevederilor mentionate anterior.

Contul 105 “Rezerve din reevaluare”

Cu ajutorul acestui cont se ține evidența rezervelor din reevaluarea imobilizărilor corporale.
Contul 105 “Rezerve din reevaluare” este un cont de pasiv.
În creditul contului 105 “Rezerve din reevaluare” se înregistrează:
– creșterea față de valoarea contabilă netă, rezultată din reevaluarea imobilizărilor corporale, dacă nu a existat o descreștere anterioară recunoscută ca o cheltuială aferentă imobilizărilor corporale reevaluate (211, 212, 213, 214, 215, 216, 217).
În debitul contului 105 “Rezerve din reevaluare” se înregistrează:
– capitalizarea surplusului din reevaluare, prin transferul direct în capitalul propriu, atunci când acest surplus reprezintă câștig realizat, respectiv la scoaterea din evidență a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe măsura folosirii activului de către entitate (117);
– descreșterile față de valoarea contabilă netă, rezultate din reevaluarea imobilizărilor corporale (211, 212, 213, 214, 215, 216, 217);
– ajustarea amortizării cumulate înregistrate până la data reevaluării imobilizării corporale, în cazul în care reevaluarea se efectuează prin aplicarea unui indice (281).
Soldul creditor al contului reprezintă rezerva din reevaluarea imobilizărilor corporale existente în evidența entității.

Se poate majora capitalul social cu rezervele din reevaluare ?

Art. 210 din Legea societatilor comerciale prevede urmatoarele:

(1) Capitalul social se poate mări prin emisiunea de acțiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acțiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar și/sau în natură.
(2) De asemenea, acțiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor, cu excepția rezervelor legale, precum și a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanțe lichide și exigibile asupra societății cu acțiuni ale acesteia.
(3) Diferențele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse în rezerve, fără a majora capitalul social.

Asadar, diferentele din reevaluare nu pot majora capitalul social.

Articole similare

Comentariul tau aici