Costul orar al fortei de munca in 2019 – a crescut cu peste 12% fata de anul 2018. In ce domenii sunt cele mai mari cresteri?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Daca esti antreprenor, cu siguranta una dintre preocuparile si cheltuielile pe care le urmaresti este costul fortei de munca.

Institutul national de statistica a pregatit un raport cu principalele domenii care au inregistrat cele mai spectaculoase cresteri ale costului orar al fortei de munca, in trimestrul 2 2019 comparativ cu trimestrul 2 2018.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent (trimestrul 2 , costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.


Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei e muncă au fost in:

  • învăţământ (21,81%)
  • construcţii (18,28%) şi în
  • activităţi de spectacole, culturale şi recreative (17,78%).

Creşterile cele mai mici s-au înregistrat în :

  • informaţii şi comunicaţii (6,67%)
  • industria extractivă (7,48%)
  • sănătate şi asistenţă socială (8,09%)
  • intermedieri financiare şi asigurări (8,47%).

Nota:

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Cele două componente ale acestuia sunt: cheltuielile directe (salariale) şi cheltuielile
indirecte (non-salariale). Cheltuielile indirecte cuprind: icontribuţiile angajatorului la fondurile de asigurări şi protecţie socială, sumele brute plătite salariaţilor care părăsesc unitatea (ieşire la pensie, transfer, detaşare etc.), sumele brute plătite pentru întreruperi ale lucrului neimputabile salariaţilor, alte cheltuieli cu forţa de
muncă.

Articole similare

Comentariul tau aici