Cum poti sa colaborezi cu o persoana fizica pe firma?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Iata aici o intrebare frecventa adresata de catre antreprenori contabililor: cum pot sa colaborez cel mai avantajos (fiscal) cu o persoana fizica pe firma ?

1. Prima si cea mai la indemana metoda (nu si cea mai „ieftina”) este angajarea respectivei persoane fizice pe firma– cu timp intreg sau cu timp partial.

Risc fiscal : 0

Aceasta este o modalitate asa cum spuneam destul de costisitoare, fiindca intervin contributiile sociale si impozitul pe venit, deloc de negligat.

Iata un tabel comparativ cu taxele datorate pentru un salariu minim pentru 8 ore : 2.080 lei si un salariu minim pentru 2 ore (2.080 lei/4= 520 lei).

Salariu brut Cota 2080 520
Nr de ore 8 2
Contributii angajat
CAS 25% 520 130
CASS 10% 208 52
Deducere personala 465 510
Impozit 10% 89 0
Total taxe angajat 817 182
Salariu net 1263 338
Contributii angajator
CAM 2.25% 47 12
Diferenta CAS  part time 25% 390
Diferenta CASS part time 10% 156
Total taxe angajator 47 558
Total taxe angajat+angajator 864 740


2.    Persoana fizica poate sa isi infiinteze o firma
si atunci colaborarea PF-PJ se transforma in colaborare PJ-PJ. 

Se incheie un contract de prestari servicii intre cele doua entitati .

Pentru persoana juridica beneficiara a serviciilor aceasta este o varianta fiscala avantajoasa, practic ea platind doar factura catre furnizorul sau.

Din punct de vedere contabil,  inregistrarea facturii inseamna o crestere a cheltuielilor firmei, respectiv un profit mai mic. Aceasta mai departe determina o scadere a sumei disponibile spre repartizare ca dividende.

In functie de calitatea de platitoare de TVA a celor doua firme, beneficiarul isi va putea deduce si TVA-ul aferent facturii de achizitie.

Risc fiscal: redus (risc de incadrare ca activitata dependenta si obligatia la plata contributiilor ca si in cazul salariatilor)

Vom vorbi aici despre riscul de incadrare a activitatii in dependenta (adica incadrare ca salariat), risc care exista inceapand cu acest tip de colaborare si creste la fiecare din modalitatile de colaborare descrise mai jos.

O activitate dependenta este orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri.

activitate independentă -este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele 7 criterii:

3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;

Adadar, chiar daca colaborarea imbraca forma juridica a unui contract de prestari de servicii cu o alta micro, exista posibilitatea ca fiscal relatia sa fie una dependenta si astfel beneficiarul (PJ) va trebui sa suporte consecintele reincadrarii venitului ca venit de natura salariala (cu toate contributiile sociale si impozitul aferent, asa cum am aratat la punctul 1).

Ce poti sa faci ?

  • Ai grija la contractul încheiat între părți să conțină, în mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile și obligațiile părților, astfel încât să nu rezulte existența unei relații de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune în ceea ce privește desfășurarea activității. 
  • Criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfășurare a activității, precum și programul de lucru este îndeplinit atunci când cele trei componente ale sale sunt îndeplinite cumulativ. În raportul juridic părțile pot conveni asupra datei, locului și programului de lucru în funcție de specificul activității și de celelalte activități pe care prestatorul le desfășoară.
  •  Persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea chiar și pentru un singur client, dacă nu există o clauză de exclusivitate în desfășurarea activității.
  • Riscurile asumate de prestator pot fi de natură profesională și economică, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp și cu cele mai mici costuri la variațiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situației financiare, în funcție de specificul activității.
  • În desfășurarea activității persoana fizică utilizează predominant bunurile din patrimoniul afacerii.

3.    Persoana fizica poate sa isi autorizeze activitatea sub forma de PFA, caz in care se incheie la fel ca si mai sus un contract de prestari servicii cu firma beneficiara.

Firma beneficiara a serviciilor isi inregistreaza factura de la PFA exact ca si atunci cand ar colabora cu o microintreprindere.

Aceasta inseamna cheltuieli mai mari, profit mai mic, dividende mai putine.

PFA-ul la randul sau va avea anumite contributii obligatorii insa acestea sunt in sarcina PFA-ului: 

-impozit pe venit 10%;

-CAS 25% -daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie

-CASS (10%) – daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie .

Risc fiscal : mare (risc de incadrare ca activitata dependenta- vezi punctul 2.)

4.    Colaborare cu persoana fizica neautorizata

Aceste colaborari intre persoane fizice si firme se numeau in trecut conventii civile, ulterior fiind considerate simple contracte de colaborare.

Pentru firma care colaboreaza cu o persoana fizica neautorizata exista urmatoarea obligatie :

·       Retinerea si virarea impozitului pe venit de 10% retinut la sursa in momentul platii venitului.

Practic, atunci cand platesti colaboratorului valoarea serviciilor , retii  10% din suma, pe care ai obligatia sa o virezi la bugetul de stat pana in 25 a lunii urmatoare si de asemenea, tot pana in 25 a lunii urmatoare ai obligatia sa depui D 100.

O data pe an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator se depune si D 205 pentru anul incheiat cu toate aceste retineri.

Daca suma de plata conform contract catre PF este 2.080- lei:

–         2.080 *10% = 208 lei se vireaza la buget;

–         2.080 lei- 208 lei = 1.872 se vireaza catre PF

Persoanele fizice nu emit factura, plata se face pe baza de contract.

Atunci cand inchei contracte cu persoane fizice, neinregistrate trebuie sa ai grija ca serviciile de care beneficiezi sa nu aiba caracter de continuitate fiindca atunci creste riscul de reincadare a relatiei in una de tip angajare.

Risc fiscal: foarte mare (risc de incadrare ca activitata dependenta)

In concluzie, atunci cand optezi pentru una din aceste variante este bine sa ai in vedere in principal riscurile. Trebuie sa pornesti de la situatia economica reala (fondul tranzactiei) – si daca poti indeplini conditiile de independenta atunci poti alege oricare dintre variantele de mai sus. 

Daca in schimb relatia de dependenta este destul de evidenta si doar doresti sa minimizezi costurile atunci poti sa iti asumi riscul, dar si consecintele care vor rezulta in cazul in care acesta se materializeaza.

Articole similare

9 Thoughts to “Cum poti sa colaborezi cu o persoana fizica pe firma?”

  1. Ioana

    Buna ziua, o firma persoana juridica romana poate incheia un contract de colaborare cu o persoana fizica cetatean strain pentru prestarii servicii pe teritoriul tarii unde are domiciliul fisca PF? Daca da, se mai face si in acest caz retinerea de 10% sau PF il plateste in tara in care are domiciliul.

  2. Ganea L

    Buna ziua,
    Doresc sa colaborez cu o doamna pt menaj, iar doamna doreste sa lucreze cu carte de munca. In ce fel se poate incheia un contract de colaborare intre noi si care ar fi varanta cu costurile cele mai mici pentru plata taxelor catre stat? Multumesc frumos!

  3. Aurelia

    Buna seara. Urmează să închei un contract pe 12 luni cu o firmă din afara țării pentru prestari servicii de promovarea produselor firmei in mediul online de 4 ore pe zi. Plata va fi facuta in euro in urma eliberarii de facturi. Jumatate din suma pentru 12 luni va fi virata dupa semnarea contractului iar cealalta jumatate in sume egale lunar. Ce recomandați va rog, sa înființez un pfa sau srl? Va multumesc.

  4. Madalin Gelu

    Buna ziua, firma mea doreste sa achizitioneze niste servicii de cercetare solutie IT.
    Persoana fizica neautorizata care face aceste servicii, este un expert atestat in acest domeniu si are nevoie doar de cateva zile, pana maxim o saptamana pentru a face aceasta cercetare.

    In aceasta situatie pot sa fac “Colaborare cu persoana fizica neautorizata”?

    Va multumesc

  5. Monica

    Buna .Daca sunt in concediu crestere copil pot incheia un contract de colaborare cu o firma fara a-mi pierde indemnizatia?

    1. admin

      O persoana aflata in concediu de crestere copil poate sa obtina venituri supuse impozitului pe venit in contextul desfaurarii unei activitati, in anumite limite, fara ca acest lucru sa atraga suspendarea indemnizatiei.

      Astfel, potrivit OUG 111/2010 art. 16 alin (3) lit c), prin excepție de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:

      … „ c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2). „

      Art. 2 alin (2) prevede ca, cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință.

      Pe anul 2019 ISR este 500 lei

      Plafonul pe un an este astfel: 5 *2,5 * 500 lei = 6.250 lei/an.

      1. Ion

        Însemn ca poti efectua contract dar sa nu depășească limita de 6500 lei venit într-un an calendaristic

  6. Mircea

    Buna ziua, firma la care sunt angajat mi-a propus sa iau pe contract de munca salariul minim pe economie, si diferenta pana la cat am stabilit cu ei sa fie pe PFA sau srl. Ce ma sfatuiti? care alegere este cea mai avantajoasa pentru mine? Nu ma prea pricep…

    1. admin

      Este o practica riscanta aceasta pentru ca la un eventual control va trebui sa dovediti ca venitul realizat pe PFA este din activitate independenta – va trimitem un link cu un articol scris pe aceasta tema – https://www.contzilla.ro/cum-poti-sa-colaborezi-cu-o-persoana-fizica-pe-firma/

Comentariul tau aici