Cum tii evidenta orelor lucrate de catre salariati? Documentele utilizate si cum ajungi de la pontaj la statul de plata

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Evidenta orelor de munca a fost si este in continuare una dintre tematicile importante verificate de inspectia muncii in cadrul controalelor derulate la firme.

Iata cateva lucruri bine de stiut despre prezenta la munca :

  • timpul de munca este orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
  • pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
  • repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii de obicei uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, dar in functie de specificul activitatii se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca insa cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
  • durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, dar ca exceptie, durata timpului de munca ce include si orele suplimentare, se poate prelungi peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
  • durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
  • programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
  • angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
  • pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

Asadar, condica de prezenta completata zilnic este unul dintre documentele solicitate de organele fiscale. La finalul lunii, pe baza condicii de prezenta se intocmeste pontajul, instrumentul principal pentru intocmirea statului de plata.

In practica pontajul se completeaza la locul de munca pe un formular fizic sau intr-un fisier.

In cadrul pontajului se reflecta pe fiecare angajat numarul de ore lucrate zilnic, zilele libere, zilele de concediu fara plata, concediile medicale, concediile de odihna, zilele speciale, absentele nemotivate.

La final de luna contabilii calculeaza drepturile salariale, pe baza acestei informatii.

Utilizatorii SmartBill Conta pot face acest calcul salarial automat, importand pontajele intr-un format standard, generat de aplicatie.

Formatul excel se poate descarca de catre utilizator, se completeaza cu datele aferente si se reincarca in aplicatie.

Pontajul contine o linie pentru fiecare angajat, cu urmatoarea structura:

Apoi, pentru fiecare angajat se face o centralizare a datelor astfel: ore lucrate, zile de concediu medical, zile libere platite, etc.

In cadrul fisierului exista un sheet distinct: condica de prezenta, care permite evidenta pe fiecare angajat a orelor de sosire si de plecare.

Condica de prezenta se poate tine doar electronic, nefiind necesara semnarea acesteia.

Dupa completare, pontajul se importa in aplicatie si rezulta statele de plata in mod automat.

Asadar, utilizarea modelelor oferite de aplicatia de contabilitate, asigura o simplificare importanta a procesului de introducere a datelor de pe pontaje si totodata o reducere a posibilitatilor de a se genera erori.

Articole similare

Comentariul tau aici