Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ce se modifica in privinta declararii sediilor secundare dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 295 din 18 decembrie 2020 pentru modificarea si completarea legii nr 207/2015 privind Codul de procedura fiscala?
In vedera infiintarii unui sediu social este nevoie de o serie de documente pe care membrii conducerii sau o terta persoana imputernicita sa le depuna la Registrul Comertului iar mai apoi la ANAF.
Documentele necesare pentru infiintarea sediilor secundare pot fi gasite pe site-ul ONRC accesand urmatorul link https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/infiintarea-sau-desfiintarea-de-sedii-secundare
Conform articolului 85 din Codul de procedura fiscala, in vederea declararii sediilor secundare, exista urmatoarele obligatii:
- Contribuabilul/Platitorul are obligatia de a declara organului fiscal central, in termen de 30 de zile, infiintarea de sedii secundare.
- Contribuabilul/Platitorul cu domiciliul fiscal in Romania are obligatia de a declara, in termen de 30 de zile, infiintarea de filiale si sedii secundare in strainatate.
Conform ultimelor modificari aduse Codului de procedura fiscala in data de 18 decembrie, prin sediu secundar se intelege un loc prin care se desfășoară integral sau parțial activitatea contribuabilului/plătitorului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit și altele asemenea, cu excepția activităților desfășurate de salariați la domiciliul acestora, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă și a locațiilor beneficiarilor unde contribuabilul/plătitorul desfășoară alte activități decât cele menționate la art. 85 alin. (4), activități autorizate conform Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, un sediu secundar poate fi si un santier de constructii, un proiect de constructie, ansamblu sau montaj ori activitati de supervizare legate de acestea, numai daca santierul, proiectul sau activitatile dureaza mai mult de 6 luni.
Articolul 85 alin (3) inainte de modificare | Articolul 85 alin (3) dupa modificare |
Prin sediu secundar se intelege un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea contribuabilului/platitorului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea. | Prin sediu secundar se intelege un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea contribuabilului/platitorului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea, cu exceptia activitatilor desfasurate de salariati la domiciliul acestora, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca si a locatiilor beneficiarilor unde contribuabilul/platitorul desfasoara alte activitati decat cele mentionate la art. 85 alin. (4), activitati autorizate conform Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare. |
Asadar, sediul secundar este locul in care se desfasoara activitatea contribuabilului, loc precum: birou, magazin, atelier depozit si altele asemenea, exceptie facand activitatile desfasurate de salariati la domiciliul acestora, activitatea de telemunca.