Declaratia 101 – termen 25 martie 2014

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Sistemul clasic

  Asa cum se stie, impozitul pe profit se calculeaza si se plateste trimestrial (cu anumite exceptii), pana la 25 a lunii urmatoare inchiderii de trimestru.Aceasta se intampla in trimestrele 1-3.

  Exceptie face trimestrul 4 –cand definitivarea, declararea si plata impozitului pentru anul fiscal incheiat se face pana la data de 25 martie a anului urmator.

  Sistemul cu plati anticipate

  Incepând cu data de 1 ianuarie 2013 a devenit posibila declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este ca si in celalalt caz 25 martie a anului urmator.Aceasta optiune se efectueazala inceput de an fiscal si este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Concret, cei care opteaza pentru acest sistem vor efectua plati anticipate trimestriale calculate ca ¼ fin impozitul declarat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.

  Indicele preţurilor de consum necesar pentru actualizarea plăţilor anticipate se comunică, prin ordin al ministrului finanţelor publice, până la data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează plăţile anticipate.

  Pentru anul fiscal 2014, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual este 102,4% (MFP nr. 256/2014 ,publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 25.02.2014)

  Depunerea declaratiei de catre persoanele care se dizolva

  Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă :

  cu lichidare– au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la data depunerii situațiilor financiare;

  fără lichidare au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile.

  Depunerea declaraţiei 101

  Termen de depunere: 25 martie a anului următor (cu mici exceptii)

  Certificarea declaratiei 101 de catre un consultant fiscal

  OUG 8/2014, contribuabilii nu mai au obligatia de a certifica declaratiile fiscale de impozit pe profit, pe care le depun la organele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Modificarile aduse Codului de procedura fiscal sunt incluse in OUG 8/2014 si se aplica incepand cu 28 februarie 2014.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: