Deducerea personala aplicabila salariului minim de 2.300 lei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

 2020 ( 2.230 lei )2021 ( 2.300 lei )
0 persoane in intretinere420 lei405 lei
1 persoana in intretinere580 lei565 lei
2 persoane in intretinere740 lei725 lei
3 persoane in intretinere900 lei885 lei
4 persoane in intretinere1220 lei1205 lei

In acest tabel am redat comparativ deducerile care se aplica la salariul minim de 2.230 lei comparative cu cel de 2.300 lei.

Cu alte cuvinte, este o prezentare comparative intre nivelul deducerilor care se aplica la noul salariu minim, pe numar de persoane in intretinere.

BINE DE STIUT!

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deducerea personala.

Persoana in intreținere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar, cu excepția veniturilor din : burse primite de persoanele care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare în cadru instituționalizat, premiile obținute de sportivii medaliați la campionatele mondiale, europene și la jocurile olimpice/paralimpice, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport și altele asemenea, obținute de elevi și studenți în cadrul competițiilor interne și internaționale, inclusiv elevi și studenți nerezidenți în cadrul competițiilor desfășurate în Româniași/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia se afla acestia.

Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intretinuti.

Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni întregi in favoarea contribuabilului.

Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 m2 in zonele colinare si de șes și de peste 20.000 m2 in zonele montane.

Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.

Articole similare

Comentariul tau aici