Deductibilitate cheltuieli de deplasare asociat vs administrator

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Prezentam mai jos un scurt tabel comparativ cu privire la cheltuielile care pot fi antrenate in cazul unei deplasari de catre asociatul unei firme respectiv de catre administrator , in conditiile in care nici unul dintre ei nu este salariat al entitatii.

AsociatAdministrator
DiurnaAsociatul nu poate beneficia de diurna deductibila.Administratorul poate beneficia de diurna in aceeasi limita de deductibilitate ca salariatii entitatii. Astfel, potrivit art. 76 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal, regulile de impunere aplicabile salariilor se aplica indemnizatiei de deplasare care depaseste nivelul de 2,5 ori plafonul stabilit pentru institutii publice.
Cazare si transportPentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice ( art. 25 alin. (1) din Codul fiscal). Asadar, daca asociatul antreneaza aceste cheltuieli in scopul desfasurarii activitatii firmei, acestea sunt considerate deductibile.
Atentie! a nu se confunda cu cheltuielile făcute în favoarea acționarilor sau asociaților, altele decât cele generate de plăți pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la prețul de piață pentru aceste bunuri sau servicii, fiindca acestea sunt nedeductibile conform art. 25 alin (4) lit.d)
Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice ( art. 25 alin. (1) din Codul fiscal). Daca administratorul antreneaza aceste cheltuieli in scopul desfasurarii activitatii firmei, acestea sunt considerate deductibile. Mai mult, pentru administratori se prevede la art. 76 alin. (2) lit. m) ca indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare primite pe perioada deplasării, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul desfășurării activității, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliți potrivit actului constitutiv, se impoziteaza la fel ca veniturile din salariile pentru partea care depășește plafonul neimpozabil de 2.5 ori nivelul pentru institutii publice.
Masa servita la o intalnire cu cu clientDeductibilitate limitata – cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2% aplicată asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit și cheltuielile de protocol. Deductibilitate limitata – cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2% aplicată asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit și cheltuielile de protocol.

Articole similare

Comentariul tau aici