Diferenta intre Regulament si Directiva la nivelul UE

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Atat regulamentele cat si directivele sunt acte legislative elaborate la nivelul Uniunii Europene pe care le deosebeste modul de punere in aplicare.

In timp ce regulamentele UE se aplica in mod direct , fara a fi necesara transpunerea in legislatia nationala, directivele trebuie transpuse printr-un act normativ in legislatia nationala a fiecarui stat membru. Cu alte cuvinte, regulamentele sunt obligatorii în toate elementele lor pentru toate țările UE.

Directivele le solicită statelor membre să obțină un anumit rezultat, fără a impune însă și modalitățile prin care pot face acest lucru. Statele membre trebuie să adopte măsuri prin care să încorporeze directivele în legislația națională („transpunere”) în scopul de a atinge obiectivele stabilite de acestea. Autoritățile naționale trebuie să comunice Comisiei Europene aceste măsuri.

Transpunerea în legislația națională trebuie să aibă loc înainte de termenul stabilit în momentul adoptării unei directive (în general în termen de 2 ani). Atunci când o țară nu transpune o directivă, Comisia poate iniția o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Articole similare

Comentariul tau aici