Intr-un studiu global cu privire la salarizare pe 2012/2013 elaborat de Organizatia Mondiala a Muncii (www.ilo.org) se arata ca diferentele de salarii dintre femei si barbati s-au atenuat pe parcursul crizei, dar nu intotdeauna pentru motivele corecte.
„In anumite cazuri, aceasta s-a intamplat datorita faptului ca situatia barbatilor pe piata muncii s-a deteriorat in timp ce situatia femeilor s-a imbunatatit sau a ramas la fel”, afirma Kristen Sobeck, coautor al studiului.
In Estonia, de exemplu, diferentele de remuneratie sunt ciclicle, crescand in perioadele de crestere si scazand in recesiune.
Barbatii au lucrat in sectoare mult mai afectate de criza, unde s-a redus si timpul de lucru, ceea ce a facut ca diferenta sa se atenueze.
In anumite tari din Orientul Mijlociu, procentul femeilor care lucreaza este mai mic, iar cele care lucreaza castiga mai mult decat barbatii. De exemplu, in Siria, doar 13% din femei erau active pe piata muncii in 2010, insa cele care lucrau activau in sectorul public, unde salariile erau mai mari de 1.5 ori fata de sectorul privat.
In alte tari, precum Norvegia, diferenta in salariul orar este cea mai redusa pentru munca cu timp partial. Situatia nu sta la fel in cazul angajarii cu norma intreaga, caz in care salariul barbatilor este considerabil mai mare decat al femeilor.