Eliminarea obligatiei de a depune raportari contabile semestriale pentru firmele mici(CA sub 1 mil. eur) – propunere inregistrata la Senat

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

O propunere legislativa care vizeaza degrevarea firmelor de obligatia depunerii raportarilor contabile semestriale daca inregistreaza o cifra de afaceri sub 1.000.000 euro, a fost inregistrata la Senat.

Prin aceasta initiativa legislativa se urmareste modificarea Legii Contabilitatii, mai precis alin.(2) al art. 28 , astfel:

„(2) Ministerul Finantelor Publice poate stabili intocmirea si depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare sau a unor raportari contabile si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar, doar pentru persoanele care an realizat venituri care au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.”

In prezent, au obligatia depunerii de raportari contabile semestriale, firmele care au inregistrat in anul finaciar precedent o cifra de afaceri de peste 220.000 lei.

Motivele initiatorilor acestei propuneri sunt :

 • aceasta obligatie aditionala reprezinta o munca suplimentara atat pentru operatorii economici, cat si pentru profesionistii contabili, care avand in vedere natura bilantului semestrial nici nu tarifeaza aceasta raportare
 • Raportarile contabile semestriale sunt raportari intermediare, care nu prezinta imaginea finala a patrimoniului, ci informatii de o relevanta scazuta, deoarece nu sunt urmate procedurile de inchidere anuala privind evaluarile, reevaluarile, inventarierile, ajustarile, provizioanele, rezerve, confirmari de solduri, etc.
 • nu sunt publice pentru utilizatorii de informatii financiare, nici macar pe pagina de internet oficiala a ministerului finantelor
 • sigurii utilizatori ale acestor raportari semestriale sunt cei din sistemul bancar, insa pentru scopurile calcularii indicatorilor fmanciari acestora le-ar fi suficienta o balanta contabila.
 • in cazul in care firmele decid sa repartizeze dividende anticipat in luna iunie, vor avea de depus doua bilanturi intr-o luna.

Articole similare

4 Thoughts to “Eliminarea obligatiei de a depune raportari contabile semestriale pentru firmele mici(CA sub 1 mil. eur) – propunere inregistrata la Senat”

 1. Camelia

  Este o initiative foarte buna. Sper sa devina lege cat mai curand astfel incat sa intre in vigoare pentru semestrul 2 2020.

 2. CITEA ANGELA

  CEL CARE A DEPUS INITIATIVA ESTE UN ANAFABET DEOARECE RAPORTARI SEMESTRIALE DEPUN FOARTE PUTINE FIRME tot in functie de cifra de afaceri. Că ar trebui ridicat nivelul cifrei la vreo 100.000 de euro fată de 220.000 lei cit este acum, ar fi o propunere acceptabilă dar sa duci la 1.000.000 de euro este deja prea mult. Cum vreti sa se refacă o rectificare bugetara daca nu se depun raportările la 6 luni, așa din burtă cum facea Teodorovici.

  1. Moni Monica

   Nu-i deloc asa; foarte multe firme depun, intrucat pragul de 220.000 lei este mic.

 3. Elisabeta Muresan

  Este foarte binevenita reglementarea aceasta.

Comentariul tau aici