Estimarea TVA de plata sau de recuperat pentru planificarea cash-flow-ului

Presupunem ca esti un antreprenor care are o firma platitoare de TVA. Lunar sau trimestrial (in functie de perioada fiscala) te vei gasi in situatia de a plati TVA sau dimpotriva, de a recupera TVA de la stat.

Uneori sumele care trebuie platite sunt foarte mari, astfel ca poti sa te afli in ipostaza de a nu avea suficient numerar. Plata TVA-ului se efectueaza pana in 25 a lunii/ trimestrului urmator si este important sa cunosti suma aproximativa din timp pentru a putea planifica resursele de numerar astfel incat sa iti onorezi la timp obligatiile.

Daca esti utilizator al Smart BILL poti sa iti estimezi singur TVA-ul de plata ori de cate ori accesezi aplicatia , astfel ca nu va trebui sa depinzi de partenerii tai de contabilitate pentru a-ti furniza informatia. In plus, acestia opereaza documentele tale potrivit ritmului si planificarilor proprii astfel ca daca le soliciti estimari s-ar putea sa nu poata sa ti le asigure in timp real.

Cum poti sa obtii imediat aceasta informatie ?

Din Smart BILL , sectiunea rapoarte -alegi Raport TVA:

Accest raport tine cont de cele doua sisteme: normal si TVA la incasare pe care poti sa le selectezi inainte de rularea raportului.

Vei vedea astfel care este TVA din achizitii, din vanzari si sumele de plata respective de recuperat.

Daca te intereseaza o informatie pe detaliata , Smart BILL iti mai ofera o varianta pentru estimare:

Accesezi optiunea Documente emise – Facturi, alegi perioada fiscala : luna sau trimestrul dorit si generezi raportul :

La finalul raportului este prezentat totalul coloanelor. Aici vei nota valoarea tva ,  care este suma TVA colectata.

In mod similar se procedeaza cu facturile de achizitii. Aici se va genera TVA deductibila.

Ultimul pas este sa stabilesti TVA-ul de plata ca diferenta intre TVA colectata si TVA deductibila (sau de recuperat in cazul in care TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata).

Acesta este modul in care poti sa verifici mai analitic de unde provin sumele: poti verifica facturile care genereaza cele mai importante sume si poti planifica pe viitor efectuarea vanzarilor astfel incat sa te avantajeze la plata taxei.

De exemplu, daca efectuezi o vanzare in 29 iunie 2017 si incasarea o faci doar in 29 iulie, atunci, daca esti platitor de TVA in regim normal, tu vei plati TVA -ul aferent acelei facturi pana in 25 iulie, desi factura o vei incasa doar in 29 iulie.

In aceasta situatie, daca permite contextul, ai putea amana vanzarea pe data de 1 iulie si astfel TVA o vei plati dupa ce factura a fost incasata.

Daca esti platitor de TVA la incasare poti sa selectezi din lista doar facturile platite sau incasate.

De ce este importanta estimarea continua a taxelor de plata?

Estimarea taxelor este importanta pentru:

  • Planificarea mai departe a cash-flow-ului;
  • Planficarea activitatii (a vanzarilor si achizitiilor importante) astfel incat impactul taxelor sa fie cat mai usor de suportat.

Pentru a putea planifica cand sa aiba loc vanzarile – de exemplu, daca o entitate are TVA de recuperat intr-o anumita luna si doreste sa faca o vanzare mai mare in viitor, o poate planifica pentru respectiva luna, astfel incat sa isi diminueze TVA-ul de recuperat si TVA deductibil sa se compenseze cu TVA colectat.

Astfel, daca ai informatia necesara si rapoartele potrivite, nu trebuie sa ai cunostinte de contabilitate pentru a estima, in linii mari si ori de cate ori doresti taxele de plata.

Desigur, in contabilitate vor mai putea interveni ajustari ale taxei, insa acestea probabil ca nu vor avea un impact atat de semnificativ asupra sumei finale incat sa nu iti fie utila estimarea.

Articole similare