Evidenta operatiunilor cu numerar: casa-plafoane actuale si propuneri, tranzactii si limite

Tranzactiile cu numerar sunt supuse anumitor restrictii prevazute explicit de Legea 70/2105.

In timp ce in prezent nu exista o limita a sumelor care se pot pastra in casieria unitatii, la operatiunile de incasari si plati sunt setate anumite limite.

Redam mai jos principalele reguli si limite:

Regula generala:

Operatiunile de incasari si plati in numerar, operatiunile de incasari si plati efectuate de PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, PF care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.

Exceptii de la regula generala:

 • incasari de la persoanele mentionate mai sus – plafon zilnic maxim de 5.000 lei de la o persoana;
 • incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry – plafon zilnic maxim de 10.000 lei de la o persoana;
 • plati catre persoanele mentionate mai sus – plafon zilnic maxim de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
 • plati catre magazinele de tipul cash and carry – plafon zilnic total de 10.000 lei;
 • plati din avansuri spre decontare – plafon zilnic maxim de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

In SmartBill, in cazul in care se emite de exemplu o factura cu o suma mai mare decat aceste plafoane si apoi se doreste incasarea ei cu chitanta, aplicatia avertizeaza asupra depasirii plafoanelor stabilite de L 70/2015:

La optiunea utilizatorului se poate trece peste aceasta avertizare si se poate continua tranzactia.

Tranzactiile cu numerar se pot vizualiza in registrul de casa.

In SmartBill se poate genera registrul de casa atat din modulul de gestiune cat si din cel de contabilitate.

Datele introduse de utilizatori in gestiune sunt automat transferate prin sincronizare in modulul de contabilitate.

Bine de stiut la operarea registrului de casa in SmartBill:

 • se pot inregistra incasari in monede diferite de cela ale contului de casa folosit. Pentru asta este necesar sa fie schimbata filtrarea pe moneda documentului
 • se pot tipari sau descarca in format PDF dispozitiile de plata si cele de incasare. La inregistrarea acestor documente (chiar daca ele nu sunt salvate) este disponibila actiunea care permite vizualizarea, tiparirea si descarcarea.
 • atunci cand se incaseaza/platesc documente cu TVA la incasare, aplicatia va detecta acest lucru si face inregistrarile contabile necesare in mod automat.

Printr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul de Finante in 19 septembrie 2023 se intentioneaza modificarea acestor reglementari astfel:

 • se reduc plafoanele de plati intre persoanele prevazute in textul reguli generale, intre acestea și persoanele fizice precum și cele dintre persoane fizice;
 • se reglementeaza posibilitatea sanctionarii și a persoanei fizice pentru depașirea plafonului de plati in relatia cu o persoana prevazuta in textul reguli generale
 • se instituie un plafon de casa la nivelul unei casierii, respectiv 50.000 lei pentru fiecare casierie in parte. Se admite depaşirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
 • Sumele in numerar care depaşesc plafonul casieriei vor fi depuse in conturile bancare ale persoanelor respective in termen de doua zile lucratoare.
 • Se majoreaza sanctiunea contraventionala, respectiv stabilirea unei amenzi in procent de 25% din suma care depașește plafonul stabilit, dar nu mai putin de 500 lei.

Asadar, administrarea casieriei devine un activitate si mai importanta in gestiunea si contabilitatea firmei, de aceea trebuie tratata cu atentie si monitorizata zilnic.

Articole similare

Comentariul tau aici