Guvernul a aprobat noile masuri fiscale in sedinta din 25.09.2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Noile masuri fiscale au fost aprobate in sedinta de Guvern din 25.09.2023.

Majorarea salariului minim general de la 3.000 la 3.300 lei si salariului minim in constructii, agricultura si sectorul alimentar la 4.500 lei urmeaza sa fie aprobate prin ordonante de urgenta separate.

Potrivit comunicatului de la finalul sedintei de guvern, principalele modificari aduse proiectului publicat sunt:

  • bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanță de urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă.
  • taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive, va fi de 9%.
  • în ceea ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele care reprezintă, de asemenea, o taxă, iar impozitul va rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme.
  • pentru instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale. eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale, pentru care acestea pot finanța evenimente culturale sau sportive sau recreative. Pragul de 2,5% este însă din fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorități locale.

Ce urmeaza?

În scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în ședința comună a birourilor permanente de la Senat și Camera Deputaților. Ulterior, în cadrul unei noi ședințe de guvern, vor fi dezbătute și încorporate amendamentele acceptate, urmând ca guvernul să-și asume răspunderea în parlament pe acest proiect, în ședință comună a celor două camere.

Articole similare

Comentariul tau aici