Importul de bunuri

Importul de bunuri este definit la art . 131 din Codul Fiscal ca si intrarea pe teritoriul Comunitatii a bunurilor care nu se afla in libera circulatie, sau intrarea in Comunitate a bunurilor care se afla in libera circulatie , provenite dintr-un terioriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Comunitatii.

Prin aplicarea regimului de punere in libera circulatie bunurile dobandesc caracter comunitar, putand fi astfel utilizate, consumate sau vandute.

Locul importului de bunuri se consideră pe teritoriul statului membru în care se află bunurile când intră pe teritoriul comunitar. Prin exceptie, atunci cand bunurilor care nu se afla in libera circulatie,sunt plasate in unul din regimurile urmatoatere : admitere temporară, cu exonerare totală de la plata drepturilor de import,  prezentate autorităţilor vamale în vederea vămuirii şi, după caz, plasate în depozit necesar cu caracter temporar; introduse într-o zonă liberă sau într-un antrepozit liber; plasate în regim de antrepozit vamal; plasate în regim de perfecţionare activă, cu suspendare de la plata drepturilor de import;  plasate în regim de tranzit vamal extern; admise în apele teritoriale: pentru a fi încorporate pe platforme de forare sau de producţie, în scopul construirii, reparării, întreţinerii, modificării sau reutilării acestor platforme ori pentru conectarea acestor platforme de forare sau de producţie la continent; pentru alimentarea cu carburanţi şi aprovizionarea platformelor de forare sau de producţie),  locul importului se considera a fi pe teritoriul statului membru in care bunurile inceteaza sa mai fie plasate in astfel de regimuri si situatii.

Documentele care insotesc declaratia vamala pentru punerea in libera circulatie sunt urmatoarele :
– factura in baza careia se declara valoarea in vama a bunurilor;
– declaratia cu elementele necesare pentru stabilirea valorii in vama a bunurilor declarate;
– documentele de transport sau documentele aferente regimului vamal precedent;
–  documente pentru aplicarea unui regim tarifar preferential sau a altor masuri de derogare de la regimul de drept comun aplicabil bunurilor declarate;
– lista coletelor sau un document echivalent indicand continutul fiecarui ambalaj in cazul in care in vama se prezinta o singura marfa in mai multe ambalaje.

Declaratia vamala se depune la biroul sau punctul vamal impreuna cu documentele prevazute de reglementarile vamale, in vederea acceptarii regimului vamal solicitat.

Termenul în care trebuie depusă o declaraţie vamală este:
– de 45 de zile pentru marfurile transportate pe cale maritime;
– de 20 de zile pentru marfurile transportate pe cale rutiera, aeriana, feroviara.
În aplicarea art. 168-172 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/93 în situaţia în care valoarea în vamă a mărfurilor este exprimată în altă monedă decât cea naţională, cursul de schimb folosit la determinarea acestei valori este cursul de schimb stabilit şi comunicat de Banca Naţională a României în penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii în care se utilizează.

Articole similare

Comentariul tau aici