Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Prin OUG 156 din 31.12.2024 s-a reintrodus in fiscalitatea romaneasca fosta ” taxa pe stalp” sau mai precis, impozitul pe constructii.
Iata mai exact textul Ordonantei:
(1) Impozitul pe constructii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX.
Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.
(2) În situația în care, în cursul anului curent, se înregistrează operațiuni de majorare sau diminuare a valorii construcțiilor menționate la art. 497, impozitul pe constructii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul următor.
Ce spune Ministrul Finantelor la finalul sedintei de Guvern in care s-a aprobat aceasta ordonanta:
” Ordonanța de urgență prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcțiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de implementare, de elaborare a normelor, mai bine zis, termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile.
În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcții speciale. Ministerul de Finanțe va veni cu o propunere de norme și vom analiza inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, începând cu platformele, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicații. Este un domeniu foarte complex.
Eu mi-aș fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie, având în vedere situația creată de condițiile bugetare și de restricțiile bugetare. S-a decis în guvern ca decizia să fie de astăzi, 1 ianuarie 2025. Da, colegii îmi spun să nu uit de 1%. Astăzi s-a făcut o modificare. Nu mai este de 1,5%, este de 1%.
Impozitul se va aplica, conform ordonanței, pe alte construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local. Veniturile se fac venituri la buget, dar încă o dată, în următoarele 90 de zile avem timpul, răgazul necesar de a discuta cu toate ramurile industriale implicate, de a vedea impactul exact și de a lucra la norme de implementare sustenabile, corecte și norme care pot să ducă la o implementare reală.”
Acest impozit a fost introdus ca o “surpriza”, fara consultari prealabile. Se va aplica doar dupa stabilirea normelor.
Impozitul pe construcții se plătește în două rate egale până la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.

Citeste si: Noutati calcul salariu din ianuarie 2025