Inregistrarea in contabilitate a bonurilor cu factura vs. fara factura

Raportul Z este un document care se emite la finalul zilei de lucru, de pe casa de marcat si care contine date cu privire la cuantumul vanzarilor efectuate in acea zi, numarul de clienti, etc.

Raportul Z este documentul care sta la baza operarii in registrul de casa a sumelor rezultate din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii catre populatie.

Daca raportul Z dintr-o zi contine atat incasari cu bon fiscal cat si facturi emise este necesara efectuarea urmatoarelor operatiuni:

  • inregistrarea in contabilitate a facturilor:
4111Clienti=%
707Venituri din vanzarea marfurilor
4427Tva colectata
  • inregistrarea disticta a bonurilor fiscale aferente facturilor:
5311Casa in lei=4111Clienti
  • inregistrarea vanzarilor pe baza de bonuri fara factura, cu suma reprezentand diferenta intre total incasari din raportul Z minus facturi emise si incasate cu numerar
5311Casa in lei=%
707Venituri din vanzarea marfurilor
4427TVA colectata

Utilizatorii SmartBill Conta pot face aceste inregistrari utilizand o sectiune distincta prin care se inregistreaza aceasta operatiune in contabilitate. Aceasta este disponibila in Vanzari si achizitii -> Rapoarte Z .

Aceasta optiune din SmartBill permite delimitarea bonurilor cu factura de bonurile fara factura.

Scopul este evitarea dublarii veniturilor –prin inregistrarea atat a bonurilor cat si a facturilor aferente:

Fereastra de introducere a datelor are doua sectiuni: vanzare – unde se inregistreaza factura si incasare -unde se inregistreaza incasarea facturii respective.

La inregistrarea incasarilor prin casa de marcat exista mai multe modalitati: cu numerar, cu tichete, cu card, cu vouchere.

In functie de setarile efectuate, inregistrarile vor fi efectuate corespunzator:

Articole similare

Comentariul tau aici