Inregistrarea in contabilitate a facturilor de Google, Facebook, Mailchimp, ZOOM, Linkedin de catre platitori de TVA vs neplatitori de TVA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Foarte multe companii din Romania apeleaza la servicii online de la furnizori precum Facebook, Google, Mailchimp, Zoom sau Linkedin pentru diferite tipuri de servicii.

Inregistrarea in contabilitate a facturilor de la acesti furnizori difera in functie de calitatea de platitor de TVA sau nu a beneficiarului.

Facturile de Facebook si Google

Facebook si Google sunt companii inregistrate in Irlanda si furnizeaza un cod de TVA valid in VIES.

Codul de TVA al Facebook : IE9692928F

Codul de TVA al Google: IE6388047V

Tipul serviciilor prestate de aceste companii : servicii de reclama.

ObligatieNeplatitor de TVAPlatitor de TVA
Cod special de TVAEste necesara obtinerea codului special de TVA anterior obtinerii acestor servicii.  Nu este cazul. Platitorii de TVA vor utiliza codul lor normal de TVA.  
Factura primitaFactura emisa de furnizor pe acest cod special al clientului va fi fara TVA.Factura emisa pe codul normal de TVA va fi fara TVA.
TVASe va calcula TVA 19% la aceste servicii, suma care se plati la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare. Nota contabila este: 635 = 4427Nu platesc TVA, acestia inregistreaza taxare inversa in contabilitate.
Nota contabila este 4426=4427
DeclaratiiSe depune declaratia 301 (decontul special de TVA) pe codul special de TVA si D 390 (cu atribut S)Se depune D 300 (Randurile 7 si 22 cu reluare la 7.1 si 22.1) si D390.
Impozit pe nerezidentiNu este cazul Nu este cazul

Factura de Mailchimp

Mailchimp este o companie inregistrata in SUA.

Serviciile prestate: trimiterea de newslettere.

Este inregistrata in MOSS cu nr. EU372008134.

Mailchimp nu este inregistrata in scop TVA in fiecare stat membru al UE. In schimb,  este inregistrata in scop de TVA prin intermediul Mini One Stop Shop (MOSS), sistem simplificat si special care permite persoanelor impozabile care nu sunt stabilite in UE, sa se inregistreze in scop TVA (pentru colectarea TVA pentru prestarile de servicii de telecomunicatii si/sau serviciile furnizate electronic catre clienti persoane neimpozabile din state membre UE) intr-un singur stat membru al UE.

ObligatieNeplatitor de TVAPlatitor de TVA
Cod special de TVANu exista obligatia solicitarii codului special TVANu este cazul
Factura primitaFactura emisa este cu TVA 19%.Este fara TVA
TVAFactura continand TVA se plateste direct furnizorului si astfel nu se mai calculeaza suplimentar TVA.Nu platesc TVA, acestia inregistreaza taxare inversa in contabilitate. 4426=4427
DeclaratiiNu se depune D301 si nici D390.Se depune D300 (Randurile 7 si 22 fara reluare la 7.1 si 22.1) Nu se depune D390
Impozit pe nerezidentiNu este cazulNu este cazul

Factura de ZOOM

ZOOM este o companie inregistrata in SUA.

Serviciile prestate: servicii de teleconferinta

Este inregistrata in MOSS .

ObligatieNeplatitor de TVAPlatitor de TVA
Cod special de TVANu este necesarNu este cazul
Factura primitaFactura este cu TVA 19%.Este fara TVA
TVAFactura continand TVA se plateste direct furnizorului si astfel nu se mai calculeaza suplimentar TVA. TVA se colecteaza de catre Zoom, se declara (si plateste TVA) prin MOSS in statul membru de identificareNu platesc TVA, acestia inregistreaza taxare inversa in contabilitate. 4426=4427
Declaratii Nu se depune D301 si nici D390.Se depune D300 (Randurile 7 si 22 fara report la 7.1 si 22.1) Nu se depune D390.
Impozit pe nerezidentiNu este cazulNu este cazul

LinkedIn

LinkedIn este o companie inregistrata Irlanda.

Numarul de inregistrare este: IE9740425P.

ObligatieNeplatitor de TVAPlatitor de TVA
Cod special de TVAEste necesara obtinerea codului special de TVA anterior prestarii serviciilor.  Nu este cazul. Platitorii de TVA vor utiliza codul lor normal de TVA.  
Factura primitaFactura emisa de furnizor pe acest cod special al clientului va fi fara TVA.Factura emisa pe codul normal de TVA va fi fara TVA.
TVASe va calcula TVA 19% la aceste servicii care se plati la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare. Nota contabila este: 635 = 4427Nu platesc TVA, acestia inregistreaza taxare inversa in contabilitate. 4426=4427
DeclaratiiSe depune declaratia 301 (decontul special de TVA) pe codul special de TVA si D 390(cu simbolul S)Se depune D 300(Randurile 7 si 22 cu report la 7.1 si 22.1) si D390.
Impozit pe nerezidentiNu este cazul Nu este cazul

Articole similare

Comentariul tau aici