Inregistrarea PF si PJ in SPV – intrebari si raspunsuri ANAF

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  In data de 07.11.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Inregistrarea persoanelor fizice si persoanelor juridice in Spatiul Privat Virtual”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

  a.) Intrebare contribuabil“Buna ziua, Agenția Națională de Administrare Fiscală, se poate accesul in SPV cu procura simpla, semnata de administrator, fara a fi nevoit sa mearga la notar? Unele sectoare din Bucuresti accepta acest lucru, altele nu. Multumesc!”

  a.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! Înregistrarea în SPV se poate face în baza actului de împuternicire în formă autentică (la notariat) sau sub semnătură privată.

  În aceste cazuri, dacă actul de împuternicire este în formă autentică, atunci împuternicitul se poate prezenta la orice organ fiscal. Dacă actul este sub semnătură privată, împuternicitul se va prezentata la unitatea fiscală, care administrează contribuabilul pentru care se solicită înregistrarea în SPV. 

  Utilizarea SPV prin împuternicit sau prin reprezentantul desemnat este posibilă dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  a) împuternicirea sau mandatul de reprezentare este generală/general pentru toate operaţiunile din SPV;

  b) împuternicirea sau mandatul de reprezentare conţine acordul cu privire la accesul la informaţiile referitoare la istoricul acţiunilor anterioare din SPV al persoanei reprezentate;

  c) sunt acceptaţi termenii şi condiţiile de utilizare a SPV.”

  b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, daca un administrator incaseaza in luna nov si dec dividende nete trebuie in termen de 30 zile sa dea declaratia unica la ANAF. Cum se poate inregistra online la SPV si sa poata da si declaratia online. Persoana fizica este din Pucioasa si sta in Bucuresti. Multumesc.”

  b.) Raspuns ANAF: “Pentru a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, persoana fizică se poate înregistra în SPV pe baza credențialelor (nume utilizator și parolă).

  Aprobarea înrolării în acest serviciu se poate face automat (în situația în care deține deja un act administrativ fiscal emis de organul fiscal începând cu anul 2013) sau la sediul oricărui organ fiscal în situația în care persoana în cauză nu deține un act administrativ fiscal.

  Menționăm că, în cazul în care trebuie să se adreseze organului fiscal pentru aprobare, persoana în cauză trebuie să se prezinte la organul fiscal în termen de 10 zile de la data la care a completat formularul web de pe site-ul ANAF. 

  Pașii necesari a fi parcurși sunt prezentați pe site-ul nostru www.anaf.ro, la următorul link: https://www.anaf.ro/…/serv…/Inregistrare_persoane_fizice “

  c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, in baza caror documente se poate inscrie o societate in spatiul privat virtual? De exemplu o societate are deja depusa declaratia 150 pentru depunere declaratii online insa nu are acces la SPV. Ce documente se prezinta la Ghiseu pentru inrolare in SPV. Multumesc!”

  c.) Raspuns ANAF: “Înregistrarea ca utilizator SPV a unei persoane juridice se poate face printr-o persoană fizică ce deține un certificat digital calificat și care are calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit al respectivei persoane juridice. Cererea de înregistrare ca utilizator SPV pentru persoanele care au calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit se face prin intermediul aplicațiilor informatice dedicate, pe site-ul web al Agenției Naționale de Administrare Fiscală .”(https://www.anaf.ro/InregPersFiziceP…/formularjuridice.jsp).

  Documentele care trebuie atașate la cererea de înregistrare sunt: 

  • actul de identitate al reprezentantului legal/reprezentantului desemnat/împuternicitului;
  • documentele din care să rezulte calitatea de reprezentant/legal/reprezentant/desemnat/împuternicit a respectivei persoane; 
  • documentul de confirmare pentru certificatul digital calificat deținut.”

  d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, am SPV si am transmis declaratia unica (in iulie). Dar acum nu apare nicio instiintare cu contributia de sanatate datorata sa o pot plati. Am declarat dividende peste plafon estimate 2018.”

  d.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! Dumneavoastră veți efectua plata in baza declaratiei depuse. Organul fiscal nu va emite decizie de impunere pentru anul 2018.”

  Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

  Sursa: ANAF

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: