Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Iata mai jos o lista de intrebari si raspunsuri cu privire la tema “Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România și la sosirea în România”.
1.Unde va fi considerat centrul intereselor vitale din punct de vedere economic al unei persoane fizice redizente fiscal in Romania care este concomitent actionar majoritar si administator al unei societati din Romania, respectiv a uneia dintr-un stat membru al Uniunii Europene si cum ar putea influenta acest statut al persoanei fizice rezidenta sa fiscala?
Raspuns ANAF: stabilirea rezidenței persoanei fizice, dacă aceasta este considerată rezidentă atât în România, cât şi într-un stat semnatar al convenţiei de evitare a dublei impuneri, se stabileşte după cum urmează,
– persoana este considerată rezidentă numai a statului în care are domiciliul, respectiv locuinţa permanentă aflată la dispoziţia sa;
– dacă aceasta deţine o locuinţă permanentă aflată la dispoziţia sa în ambele state, persoana este considerată rezidentă numai a statului în care îşi are CENTRUL INTERESELOR VITALE, respectiv în statul cu care relaţiile sale personale şi economice sunt mai apropiate. În analiza relaţiilor personale se acordă atenţie familiei soţului/soţiei, copilului/copiilor, persoanelor aflate în întreţinerea persoanei fizice şi care sosesc în România împreună cu aceasta, calitatea de membru într-o organizaţie caritabilă, religioasă, participarea la activităţi culturale sau de altă natură. În analiza relaţiilor economice se acordă atenţie dacă persoana este angajat al unui angajator român, dacă este implicată într-o activitate de afaceri în România, dacă deţine proprietăţi imobiliare în România, conturi la bănci în România, carduri de credit/debit la bănci în România. Dacă o persoană fizică deţine o locuinţă într-un stat semnatar al unei convenţii de evitare a dublei impuneri încheiate cu România şi deţine la dispoziţia sa şi o locuinţă în România în timp ce o păstrează pe prima, faptul că păstrează prima locuinţă în statul în care a locuit preponderent, unde a muncit şi unde se află familia sa şi toate proprietăţile sale poate, împreună cu alte elemente, să demonstreze că persoana în cauză şi-a păstrat centrul intereselor vitale în celălalt stat, şi nu în România. Acelaşi criteriu de stabilire a centrului intereselor vitale este folosit în mod corespunzător şi pentru persoanele fizice rezidente care părăsesc România;
– dacă nu poate fi determinat statul în care persoana are centrul intereselor vitale sau dacă respectiva persoană nu deţine o locuinţă permanentă aflată la dispoziţia sa în niciunul dintre state, se consideră că este rezidentă a statului în care aceasta locuieşte frecvent. Astfel, se vor avea în vedere şederile pe care le are persoana respectivă în toate locurile din acelaşi stat;
– dacă persoana locuieşte în mod obişnuit în ambele state sau nu locuieşte în niciunul dintre ele, se va considera că persoana respectivă este rezidentă a statului a cărui naţionalitate/cetăţenie o are;
– dacă persoana are naţionalitatea/cetăţenia ambelor state sau nu are naţionalitatea/cetăţenia niciunuia dintre ele, autorităţile competente ale statelor contractante vor rezolva această problemă pe cale amiabilă la nivelul acestora, potrivit articolului “Procedura amiabilă” din convenţia de evitare a dublei impuneri.
2.Unde se poate depune online Chestionarul pentru stabilirea rezidenței persoanelor fizice la plecarea din România?
Raspuns ANAF : Pentru moment formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” se poate transmite prin poştă, cu confirmare de primire, sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent.Formularele pot fi descărcate de pe site-ul nostru, accesând următorul link:
https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf.
În vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal central competent, persoana fizică rezidentă în România, respectiv persoana nerezidentă are obligaţia să înregistreze cu 30 de zile înaintea plecării din România Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România, la organul fiscal central competent unde îşi are domiciliul fiscal.
3.Eu sunt plecată din România din 2007, cu rezidenta permanenta in Spania din același an, din România nu am nici un venit și nici nu am muncit niciodată… trebuie sa completez și sa trimit acest chestionar? Dacă da, ce acte trebuie sa trimit anexate la acest formular și dacă trebuiesc traduse.
Raspuns ANAF: Dacă ați plecat din țară în anul 2007 și nu mai aveți domiciliul în România și nici rezidența fiscală în țara noastră, nu aveți obligația depunerii Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.
4. Daca chestionarul pt stabilirea rezidentei la plecarea din Romania este trimis prin posta cu confirmare de primire din tara unde persoana este rezidenta fizic ( Spania, Italia, Anglia.. etc).. raspunsul il va primi tot prin intermediul postei?
Raspuns ANAF:Da, răspunsul vă va fi transmis prin intermediul poștei. Menționăm însă că puteți să desemnați și un împuternicit care să reprezinte în relația cu organul fiscal.
5.Sunt plecata din tara din anul 2007. Cum pot depune acest chestionar online, deoarece nu pot veni in tara absolut deloc pana in 2018. Pot trimite alta persoana in locul meu pt depunerea acestui chestionar? Precizez ca am dubla cetatenie. Trebuie sa depun acest formular?
Raspuns ANAF:Obligația de depunere a chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale la plecarea din România, revine doar persoanelor care au părăsit teritoriul țării noastre de la data intrării în vigoare a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 74/2012. Astfel, în cazul dumneavoastră, dacă nu mai aveți domiciliul în România și nici rezidența fiscală în țara noastră, nu aveți obligația depunerii chestionarului.
6.Bună ziua,am rezidentă în Spania definitiva,sunt din 2007.Este necesar să mai fac in Romania?
Raspuns ANAF:Dacă sunteți rezident în Spania din 2007, nu mai aveți domiciliul și nici rezidența fiscală în Romania, nu aveți obligația depunerii Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.
7.Buna ziua.Sunt cetatean roman cu domiciliul in Romania, angajat din iulie 2016 cu contract de munca in UK si locuiesc in UK de la aceeasi data.Nu am alte venituri in Romania.Este nevoie in acest caz de completarea chestionarului?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.
Ca urmare şi dvs.aveți această obligaţie, întrucât aţi plecat din ţară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile.
8.Suntem o familie plecată din mai 2016 in Regatul Unit, angajați cu contract de munca , plătim aici impozitele , acasă nu am fost de atunci. Avem vreo obligație sa completam chestionarul?
Raspuns ANAF: În situația prezentată de dumneavoastră, aveți obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.
Ulterior depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă în funcţie de situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată, respectiv chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România și orice alte documente ce pot sta la baza determinării rezidenţei persoanei fizice, precum şi, după caz, CERTIFICATUL DE REZIDENȚĂ FISCALĂ EMIS DE AUTORITATEA FISCALĂ STRĂINĂ sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale conform legislaţiei interne a acelui stat. În urma analizei efectuate, organul fiscal stabileşte dacă persoana fizică rezidentă în România păstrează rezidenţa în ţara noastră potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri, respectiv Codului fiscal sau este persoană fizică nerezidentă în România. În termen de 15 zile de la depunerea chestionarului, organul fiscal notifică persoana fizică şi stabileşte dacă aceasta are în continuare obligaţie fiscală integrală în România sau va fi scoasă/menţinută din/în evidenţele fiscale.
9.