Pentru pagubele constatate în gestiune răspund persoanele vinovate de producerea lor.
Imputarea acestora se face la valoarea de înlocuire.
Prin valoare de înlocuire se înţelege costul de achiziţie al unui bun cu caracteristici şi grad de uzură similare celui lipsă în gestiune la data constatării pagubei, care cuprinde preţul de cumpărare practicat pe piaţă, la care se adaugă taxele nerecuperabile, inclusiv TVA, cheltuielile de transport, aprovizionare şi alte cheltuieli, accesorii necesare pentru punerea în stare de utilitate sau pentru intrarea în gestiune a bunului respectiv. În cazul bunurilor constatate lipsă, ce urmează a fi imputate, care nu pot fi cumpărate de pe piaţă, valoarea de imputare se stabileşte de către o comisie formată din specialişti în domeniul respectiv.
DECIZIE DE IMPUTARE
Serveşte ca:
– document de imputare a valorii pagubelor produse;
– titlu executoriu din momentul comunicării;
– document de înregistrare în contabilitate.
Se întocmeşte în două exemplare sau în mai multe exemplare, în funcţie de numărul persoanelor răspunzătoare pentru paguba produsă, pe baza actelor de constatare (procese-verbale, referate etc.) şi se semnează de către conducătorul unităţii, cu viza de control financiar preventiv şi viza compartimentului juridic.
Circulă:
– la persoana desemnată pentru acordarea vizei de control financiar – preventiv (toate exemplarele);
– la compartimentul juridic, pentru vizare asupra legalităţii şi realităţii;
– la conducătorul unităţii, pentru semnare (ambele exemplare);
– la persoana (sau persoanele) răspunzătoare de paguba adusă unităţii pentru semnare de luare la cunoştinţă şi de imputare (ambele exemplare).
Se arhivează la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1).