Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul de Finante a publicat in 03.10.2023 un proiect de act normativ care vizeaza eliminarea de sub incidenta Legii prevenirii a Codului fiscal, Codului de procedura fiscala dar si a OUG 28/1999.
Schimbarile care se propun prin acest proiect de act normativ sunt:
Eliminarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare, de sub incidența Legii prevenirii nr.270/2017, respectiv abrogarea punctelor 42 și 52 din Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere, cu modificările și completările
ulterioare, va conduce la o creștere a conformării la utilizarea mijloacelor moderne de plată și la respectarea imediată a tuturor dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999, cu efecte directe în prevenirea evaziunii fiscale.
Se propune eliminarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură, cu modificările și completările ulterioare, de sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017, respectiv abrogarea punctelor 43 și 59 din Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere, cu modificările și completările ulterioare.
În ce privește Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se propune actualizarea cuantumului amenzilor stabilite la pct. 171 alin. (1) cu rotunjire în plus în funcție de rata inflației.
În ce privește Hotărârea Guvernului nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, cu modificările și completările ulterioare, se propune actualizarea cuantumului amenzilor stabilite la art. 651 lit. a)- k), cu excepția lit. i), cu rotunjire în plus în funcție de rata inflației.
Litera. i) se abrogă, contravenția fiind stabilită în cuprinsul art. 653 alin. (1), prin introducerea unei noi litere, lit. j), sancțiunea propusă fiind corelată cu gravitatea faptei.
Se propune modificarea cuantumului amenzilor stabilite pentru contravențiile de la art. 652, precum și modificarea lit. m) a aceluiași articol, stabilindu-se ca și contravenție neîndeplinirea de către titularul regimului vamal de tranzit sau de către persoanele responsabile, a termenelor, condiţiilor şi obligaţiilor prevăzute pentru derularea şi încheierea regimurilor speciale. Litera i) a articolului 652 se abrogă, contravenția fiind stabilită în cuprinsul art. 653 alin. (1) prin introducerea unei noi litere, lit. k), sancțiunea propusă fiind corelată cu gravitatea faptei.
De asemenea, se introduce o nouă contravenție la art. 652 lit. n), în scopul respectării obligațiilor prevăzute la art. 198 alin. (1) lit. b), c) și d) din Codul Vamal Unional ”(1) Autorităţile vamale iau toate măsurile necesare, inclusiv confiscarea și vânzarea sau distrugerea, pentru a dispune de mărfuri în cazurile următoare: …;
(b) în cazul în care mărfurilor nu li se poate acorda liberul de vamă pentru unul dintre motivele următoare:
(i) verificarea lor nu a putut fi efectuată sau continuată în termenul stabilit de autorităţile vamale, din motive imputabile declarantului;
(ii) documentele a căror prezentare condiţionează plasarea sub regimul vamal solicitat sau acordarea liberului de vamă pentru acest regim nu au fost furnizate;
(iii) plăţile sau garanţiile care ar fi trebuit efectuate sau constituite cu privire la taxele la import sau la export, după caz, nu au fost efectuate sau constituite în termenele prevăzute; (iv) mărfurile fac obiectul unor măsuri de prohibiţie sau restricţie;
(c) în cazul în care mărfurile nu sunt ridicate într-un termen rezonabil după acordarea liberului de vamă;
(d) în cazul în care, după acordarea liberului de vamă, se constată că mărfurile nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea acestuia;”, coroborat cu art. 247 din REG 2447/2015.
Se modifică, de asemenea, cuantumul amenzilor stabilite pentru contravențiile de la art. 653, precum și textul la lit. a) și b) ale alin. (1), justificată de corelarea sancţiunii cu gravitatea faptei.