Mesaj informare privind Legea 19/2020 privind acordarea de zile libere parintilor – formulare si documente (model)- Cabinet Jeler

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Model mesaj de informare clienti- companii cu privire la acordarea de zile libere parintilor conform legii 19/2020 – pus la dispozitie de Jeler Gabriela, expert contabil din cadrul cabinetului Jeler si echipa.

Avand in vedere ca in Monitorul Oficial nr.209/14.03.2020 s-a publicat Legea nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor , in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant va informam , la solicitarea in scris (model cerere in atasament) al angajatului dvs sunteti obligati sa-i acordati aceste zile libere platite in urmatoarele conditii (toate trebuiesc sa fie indeplinite):

1.au copii (cel putin unul ) cu varsta de pana la 12 ani, INSCRISI in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani , INSCRISI in cadrul unei unitati de invatamant. ( puteti solicita o adeverinta de la unitatea de invatamant sau solicitati sa completeze o declaratie pe proprie raspundere -model in atasament )

2.locul de munca ocupat in societatea dvs NU permite munca la domiciliu sau telemunca. Aici Dvs in calitate de angajator analizati daca munca care o presteaza poate fi mutata la domiciliu sau in telemunca .Daca munca permite si are conditii sa munceasca de acasa sau telemunca ATUNCI NU POATE sa aiba zile platite de stat si dvs in calitate de angajator ii mutati munca la domiciliu sau telemunca si il platiti pentru munca prestata , obisnuit din veniturile dvs fara ca statul sa plateasca vreun ajutor. Daca nu permiteti munca la domiciliu sau telemunca , in atasament este pregatita o adeverinta pe care sa o completati , sa o aprobati (un exemplar pentru angajat si un exemplar pentru serviciul dvs HR )

3.O declaratie pe proprie raspundere de la celalalt parinte , ca acesta nu a solicitat de la locul sau de munca aceste zile libere platite . In atasament un model de astfel de declaratie. Daca acest celalalt parinte este angajatul Dvs ii puteti oferi aceasta declaratie (conform art.art.2 alin.2 din Legea nr.19/2020) .

Referitor la plata art.3 din Legea nr.19/2020 prevede ca “indemnizatia pentru fiecare zil libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este  in cuantum de 75%din salariul corespunzator unei zile lucratoare , dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat .”Deci , in lipsa altor elemente apreciem ca angajatorii vor cere decontarea indemnizatiei de la fondul de garantare care este administrat de Agentia de Somaj (nu de Casa Nationala de Sanatate ).

Azi , aceasta indemnizatie poarta contributii sociale , deci se vor plati 75% din salarul brut de angajare , dar daca angajatul dvs are un salariu mai mare de 5429 lei va primi o indemnizatie bruta maxima de 5429 lei*75%=4072 lei.Indemnizatia este bruta , deci urmeaza calculul CAS , CASS si impozit pe salar si apoi se va plati valoarea neta.Legea nu are sanctiuni, astfel incat vor exista situatii de neaplicare in viata de zi cu zi.

Descarca aici Toate documentele legate de legea 19/2020.

Articole similare

10 Thoughts to “Mesaj informare privind Legea 19/2020 privind acordarea de zile libere parintilor – formulare si documente (model)- Cabinet Jeler”

 1. Alina

  Buna seara,daca salariul meu este de 1500 cat voi primi ?angajatorul cat va plati in final cu toat taxele?

 2. Andrada

  Cine depune dosarul la AJOFM, angajatul sau angajatorul?

 3. Andrada

  Pentru a beneficia de plata indemnizație, angajatul are obligatia sa notifice AJOFM, sa depuna electronic documente doveditoare? Daca da, care ar fi acestea si care ar fi procedura? Multumesc!

 4. VIRGIL ILIE

  ANGAJATORUL NU VREA SA APROBE ZILE LIBERE CONF.L19/20220. CUM SE PROCEDEAZA // VA MULTUMESC

 5. Cristian

  As dori sa stiu daca un parinte lucreaza in conditiile de telemunca, celalalt are dreptrul la zile libere conform legii 19/2020, deoarece multi angajatori interpreteaza legea, facand un model de declaratie pe proprie raspundere prin care se delcara ca loculm de munca nu permite telemunca, DESI IN LEGE NU SE SPECIFICA.

 6. Didi

  Din pacate angajatorul nu imi aproba cererea deoarece Legea nu specifica perioada concediului!

  1. Cristina

   Scrie clar in lege, ca este pe toata perioada in care autoritatile competente decid inchiderea unitatilor de invatamant . Cauta art 1 alin4

 7. Zoli

  O intrebare: se retin contributii, din acesti bani? Sau angajatul primeste suma respectiva neimpozitata?

  1. admin

   Din aceasta suma se vor retine contributiile sociale si impozitul.

   1. Zoli

    Multumesc pentru raspuns, daca eram putin mai atent, si citeam tot textul, e destul de clar.

Comentariul tau aici