Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Regimul fiscal al microintreprinderilor a fost subiectul unor recente dezbateri fiscale si al doua proiecte de acte normative – unul publicat in 4 iulie 2022 si al doilea, de fapt o revizuire a primului proiect, publicat in 13 iulie 2022.
In 15 iulie, masurile s-au publicat in MOF 716 – prin Ordonanta nr. 16.
In prezent, microintreprinderea este forma fiscala cea mai raspandita in Romania si tocmai regimul fiscal avantajos a constituit unul din elementele care au stimulat antreprenoriatul in Romania.
Dar Fiscul considera ca nu mai trebuie continuat cu acest regim fiscal si desi diversi reprezentati politici au sustinut ca nu vom asista la cresteri de taxe in perioada urmatoare, totusi, actul normativ publicat face tocmai acest lucru.
Microintreprinderea in prezent
In prezent, microintreprinderea este persoana juridica care indeplineste cumulativ urmatoarele 3 conditii la finalul anului precedent: a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 eur, capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale si nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Obligativitatea acestui regim
O persoană juridică română care este nou-înființată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiția privind capitalul social este îndeplinită la data înregistrării în registrul comerțului iar ca exceptie, microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, sa fie platitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă.
Cotele de impozitare:
- 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați (trebuie sa existe fie un salariat cu norma intreaga, fie mai multi salariati ale caror norme adunate dau cel putin o norma intreaga). In stabilirea numarului de salariati se iau în considerare și contractele individuale de muncă suspendate, potrivit legii
- 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
Microintreprinderea din 2023- prevederi publicate in Ordonanta 16 din 15 iulie 2022
Prin Ordonanta nr. 16 din 13.07.2022 se propune modificarea definitiei microintreprinderii prin introducerea unor conditii suplimentare, astfel:
O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale- CONDITIE NOUA
b) are cel puțin un salariat, cu excepția situației prevăzute la art. 48 alin. (3);
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro –INJUMATATIRE PLAFON – fata de situatia prezenta
d) are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntrepinderilor, inclusiv persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezentul articol- CONDITIE NOUA
e) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
f) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Ca element de noutate, urmatoarele persoane nu vor mai putea aplica regimul microintreprinderilor: persoanele juridice române care desfăşoară activităţi în domeniul bancar, persoanele juridice române care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, persoanele juridice române care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc, persoanele juridice române care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
In cazul în care oricare dintre asociații/acționarii persoanei juridice române deține peste 25% din valoarea/numãrul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntrepinderilor aceștia trebuie să stabilească cele trei persoane juridice române care aplicã regimul micro, pentru restul persoanelor juridice urmând să fie aplice impozitul pe profit.
Optionalitatea sistemului
Impozitul pe micro va deveni optional.
O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile privind asociatii si capitalul sunt indeplinite la data înregistrării în registrul comerţului iar cea privind angajatii in termen de 30 zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
Cota de impunere
Singura cota de impunere este de 1%, ca urmare a introducerii conditiei privind existenta unui salariat.
Ca element de noutate, în cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă, perioada de suspendare este mai mică de 30 zile și situația este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv.
In ce priveste regulile de iesire din sistemul microintreprinderilor, avem cateva modificari:
Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului
- Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice sistemul micro.
- In cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplinește condiția referitoare la salariat, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiție.
- Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activități dintre cele exceptate datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.