Baza legala : Ordinul nr. 19/2015 privind modificarea şi completarea OPANAF nr. 3.331/2013 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare publicat.
Data intrarii in vigoare: 1 februarie 2015.
Prin acest ordin se modifica OPANAF nr. 3.331/2013 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.
Modificari :
1. Înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA a unei persoane impozabile se consideră valabilă începând cu data comunicării deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA.
2. Prin excepţie, în cazul societăţilor reglementate de Legea societatilor comerciale se dispune anularea înregistrării persoanei în scopuri de TVA dacă:
a) administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic şi/sau administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul altor societăţi decât cele menţionate la pct. 1, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
3. Anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA a contribuabililor se efectuează de la data comunicării deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de către organul fiscal, în situaţia în care persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA societate cu sediul activităţii economice în România, înfiinţată în baza Legii societăţilor comerciale, supusă înmatriculării la registrul comerţului, nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică, potrivit criteriilor în temeiul art. 153 alin. (7.1) din CF.
4.După înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, în situaţiile prevăzute la pct. 6 lit. a), compartimentul de specialitate procedează la înscrierea persoanei impozabile în Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.
5. După anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA în situaţiile prevăzute la pct. 6 lit. c)-g1) şi i), compartimentul de specialitate procedează la înscrierea persoanei impozabile în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, a fost anulată şi aplică, potrivit reglementărilor legale în vigoare, procedura de radiere, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari şi/sau din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, în cazul persoanelor impozabile care figurează în aceste registre la data anulării înregistrării în scopuri de TVA.
Anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, dacă persoana impozabilă, societate cu sediul activităţii economice în România, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerţului, nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică, potrivit criteriilor şi în termenele stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
1. Organele fiscale anulează, din oficiu, în temeiul art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal, înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată dacă persoana impozabilă, societate cu sediul activităţii economice în România, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerţului, nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică potrivit criteriilor stabilite în temeiul art. 153 alin. (71) din Codul fiscal.
2. Procedura se aplică persoanelor impozabile în următoarele situaţii:
a) persoane impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, după înregistrarea acestora de către organul fiscal competent;
b) persoane impozabile au înscris în registrul comerţului menţiuni privind modificarea sediului social;
c) persoane impozabile care au înscris în registrul comerţului menţiuni privind schimbarea asociaţilor şi/sau administratorilor.
3. Condiţia de la pct. 2 lit. c) se referă la:
a) administratori, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) asociaţii societăţii, indiferent de ponderea pe care o deţin în capitalul social al acesteia, şi la administratori, în cazul altor societăţi decât cele menţionate la lit. a), înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
4. Pentru identificarea persoanelor impozabile prevăzute la pct. 2, organul fiscal competent procedează după cum urmează:
a) pentru condiţia de la pct. 2 lit. a) – identifică persoanele impozabile care au fost înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;
b) pentru condiţiile de la pct. 2 lit. b) şi c):
1) se identifică lunar în baza de date registrul contribuabililor persoanele impozabile care au înscris în registrul comerţului menţiuni de natura celor prevăzute la pct. 2 lit. b) şi c).
2) persoanele impozabile identificate sunt notificate, potrivit art. 52 din Codul de procedură fiscală, în vederea depunerii declaraţiei pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA (formular 088), potrivit modelului aprobat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
5. După identificarea persoanelor impozabile potrivit pct. 4, organul fiscal competent aplică procedura în vigoare referitoare la evaluarea intenţiei şi capacităţii persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA.
6. În urma efectuării analizei potrivit pct. 5, organul fiscal competent identifică persoanele impozabile care îndeplinesc condiţiile de scoatere din evidenţă, şi anume:
a) persoana impozabilă nu desfăşoară activităţi economice la sediul social/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau în afara acestora;
b) administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile, astfel cum sunt definiţi la pct. 3, sau persoana impozabilă însăşi au/are înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile, astfel cum sunt definiţi la pct. 3, care nu sunt înregistraţi fiscal în România, prezintă o declaraţie pe propria răspundere din care rezultă că au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) persoana impozabilă nu îndeplineşte criteriile de evaluare a intenţiei şi a capacităţii persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, astfel cum rezultă din referatul întocmit de compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice şi care cuprinde atât propunerea de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, cât şi motivele de fapt şi de drept care stau la baza acestei propuneri.
7. Compartimentul de specialitate întocmeşte următoarele documente:
a) referatul, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexă, prin care propune, pentru contribuabilii selectaţi potrivit pct. 6 lit. a)-c), anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA şi anularea certificatelor de înregistrare în scopuri de TVA;
b) proiectele deciziilor privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, având bifată căsuţa corespunzătoare pentru fiecare contribuabil selectat. Deciziile se întocmesc fie pe baza referatelor întocmite potrivit lit. a), fie pe baza referatelor întocmite de compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice potrivit pct. 6 lit. d), după caz.
8. Documentele prevăzute la pct. 7 se verifică şi se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi de conducătorul adjunct al unităţii fiscale, în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct. Referatul şi decizia se înaintează spre aprobare conducătorului unităţii fiscale.
9. Data anulării, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA este data comunicării deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Cu aceeaşi dată se anulează şi certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.