Noi sanctiuni in Codul muncii OUG 117/05.10.2021-munca subdeclarata, intarzierea platii salariului

Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF 951 din 05.10.2021 s-a publicat Ordonanta de urgenta 117 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 — Codul muncii.

Iata ce se modifica:

  1. Art. 15.1 Codul Muncii
inaintedupa OUG 117
Art. 15.1 Munca nedeclarată reprezintă:..
d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
Art. 15.1 Munca nedeclarată reprezintă:..
d) primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei
timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 105 alin. (1) lit. c)

2. Se introduce definitia muncii subdeclarate:

În sensul prezentei legi, muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.

3.Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. Inainte, termenul era de 60 de zile.

4. Constituie contraventie si se sanctioneaza :

InainteDupa OUG 117:
primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 leiprimirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați cu
depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul
contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei

5.Se introduc doua noi sanctiuni :

  • acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 lei.
  • încălcarea de către angajator a obligației prevăzute la art. 166 alin. (1) privind plata salariului cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

Articole similare

Comentariul tau aici