O persoana fizica construieste un imobil in vederea vanzarii – obligatii dpdv al TVA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfășoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice de natura celor prevăzute mai jos, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități. Activitățile economice cuprind activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate.

Daca tu ca persoana fizica construiesti imobile in vederea vanzarii ce trebuie sa stii?

În acest caz:

  • activitatea economică este considerată începută în momentul în care intenționezi să efectuezei o astfel de activitate (intenția trebuie apreciată în baza elementelor obiective, de exemplu, faptul că începi să angajezi costuri și/sau să faci investiții pregătitoare inițierii activității economice).
  • activitatea economică este considerată continuă din momentul începerii sale, incluzând și livrarea bunului sau părților din bunul imobil construit, chiar dacă este un singur bun imobil.

Asadar, in aceste conditii devii persoana impozabila din punct de vedere al taxei.

Exemplu:

O persoană fizică a început în cursul anului 2019 construcția unui bun imobil cu intenția de a vinde această construcție.

Conform celor de mai sus, a devenit astfel persoană impozabilă.

În cursul anului 2019 nu a încasat avansuri și în principiu nu are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de taxă.

Dacă în anul 2020, înainte să înceapă să încaseze avansuri sau înainte să facă livrări ale unor părți ale bunului imobil sau livrarea respectivului imobil în integralitatea sa, livrează un teren construibil sau o altă construcție nouă, persoana fizică ar avea obligația să solicite înregistrarea în scopuri de taxă cel mai târziu până pe data de 10 a lunii următoare celei în care depășește plafonul de scutire de 300.000 lei.

Această livrare nu este considerată ocazională, activitatea economică fiind considerată continuă din momentul începerii construcției, respectiv din anul 2019.

Articole similare

Comentariul tau aici