Obligatia de declarare in cazul unor ajustari eronate prin declaratia 307

Baza legala: Ordin ANAF 2223/2013; Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si  modificari ulterioare; HG 44/2004 privind Normele de aplicare a Codului fiscal cu completari si  modificari ulterioare

Obligatia declararii intervine in situatia in care persoana a efectuat ajustari incorecte sau nu a  efectuat ajustarile de taxa prevazute la art. 128 alin. (4), art. 148, art. 149 sau art. 161 din Codul  fiscal :

  • persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 153 alin.(9) lit. g) a solicitat scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 152, care:

– nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte  de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau a efectuat  ajustari incorecte, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din CF;

– trebuie sa efectueze regularizarile/ajustarile prevazute la art. 134 alin. (5) din CF si pct.  15^2 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004, art. 138 din CF si pct. 16^1 alin. (4) din  Hotararea Guvernului nr. 44/2004 precum si pct. 45 alin. (14) din Hotararea Guvernului  nr. 44/2004 pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii.

In privinta termenului de depunere a „Declaratiei privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/ regularizarea taxei pe valoarea adaugata”, acesta este:

– pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care are loc transferul de active;

– pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care are loc transferul dreptului de  proprietate asupra activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing;

– pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit obligatia sau,  dupa caz, dreptul de ajustare/ corectie a ajustarilor/ regularizare a TVA privind sumele  rezultate ca urmare a acestor ajustari/corectii ale ajustarilor/regularizari efectuate.

Formularul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are  domiciliul fiscal sau in a carei evidenta se afla inregistrat ca platitor de impozite si taxe, direct  sau prin imputernicit, la registratura sau prin posta, prin scrisoare recomandata.

Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.

Articole similare

Comentariul tau aici