Obligația de dotare cu POS – o măsură esențială pentru modernizarea comerțului și facilitarea plăților

Într-o eră a digitalizării și a tranzacțiilor rapide, utilizarea cardurilor de debit și credit a devenit parte integrantă a vieții de zi cu zi.

Pentru a facilita aceste tranzacții și a oferi consumatorilor opțiuni flexibile de plată, autoritățile au introdus obligativitatea dotării cu POS pentru tot mai multe categorii de comercianți.

Această măsură nu doar că simplifică procesele de plată, dar contribuie și la combaterea evaziunii fiscale și la creșterea transparenței economice.

Conform Legii 406/2023, persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Legea nr. 265/2022 menționează că în această categorie de persoane se includ profesioniștii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, societăți, societăți europene, societăți cooperative, societăți cooperative europene, organizații cooperatiste de credit, grupuri de interes economic și grupuri europene de interes economic, cu sediul principal în România, sucursalele acestora, precum și a sucursalele persoanelor juridice enumerate cu sediul principal în străinătate.

OUG nr. 193/2002 prevede ca persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de OUG nr. 99/2000 precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

Obligația de acceptare de către persoanele juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 lei.

În cazul în care, timp de 2 ani consecutivi, pragul menționat nu a fost depășit, entitățile nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, dar pot opta pentru continuarea acceptării acestor instrumente de plată.

Utilizarea cardurilor, dar și acceptarea plăților cu carduri, dincolo de obligațiile legislative, are și nenumărate beneficii.

Compania Visa operează una dintre cele mai mari rețele de plată din lume, permițând utilizatorilor de carduri să efectueze plăți la comercianți, atât online, cât și fizic.
Visa nu emite carduri insa colaborează cu bănci și alte instituții financiare care emit aceste carduri sub licența Visa.
În plus, Visa pune la dispoziția micilor comercianți o platformă: Marile afaceri mici, cu informații utile, dar și cu oferte speciale pe care antreprenorii le pot accesa în activitatea de zi cu zi.

Este important să menționăm câteva aspecte care facilitează plățile:

  • Cu un card, plata poate fi efectuată instantaneu, fie prin introducerea cardului într-un POS, fie prin plata contactless (fără a introduce codul PIN pentru sume mici). Astfel, timpul de procesare al plății este semnificativ redus în comparație cu numerarul sau alte metode tradiționale de plată.
  • Cardurile sunt acceptate la nivel internațional, ceea ce înseamnă că poți efectua plăți oriunde te afli, fără a schimba valuta sau a transporta sume mari de bani în numerar.
  • Plățile efectuate cu cardul sunt înregistrate automat, ceea ce permite monitorizarea ușoară a cheltuielilor și evitarea erorilor. De asemenea, poți urmări tranzacțiile într-un extras de cont sau în aplicația bancară.
  • Atât comercianții, cât și consumatorii beneficiază de o securitate mai mare prin eliminarea necesității de a gestiona fizic numerar, care poate fi pierdut sau furat.

Utilizatorii cardurilor Visa Business au acces și la o listă de oferte speciale, listă care se regăsește integral: AICI

Iata cateva exemple:

  • Air Refund:  sprijina persoanele in obtinerea despagubirilor in caz de intarziere a zborului  (daca zborul este intarziat cu 3 ore sau mai mult ) sau in caz de anulare a zborului, daca zborul este anulat in mai putin de 14 zile de la data plecarii.

Detalii despre oferta: AICI

  • Până la 40% reducere la un abonament Premium lunar WeTransfer, atunci când te înregistrezi pentru un an întreg. WeTransfer este cea mai rapidă și mai ușoară modalitate de a distribui fișiere, indiferent dacă trimiți documente mari clienților sau împărtășești munca între echipele tale. 

Detalii: AICI.

  • beneficii exclusive pe platforma Booking.com.  Booking.com este una dintre cele mai importante companii de turism digitale din lume, care oferă peste 28 de milioane de locuri de cazare.

Detalii : AICI

Articole similare

Comentariul tau aici