Oficial! Prestatorii casnici vor putea fi remunerati cu tichete in valoare de 15 lei- Legea 111/2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In 21.04.2022 s-a promulgat Legea nr.111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 –Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aceasta lege reglementează modul în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activităţi casnice.

Activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord.
Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani.
Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.
Beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face cu tichete de activităţi casnice.
Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Valoarea minimă a contribuției lunare, calculate potrivit dispozițiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice.
Valoarea minimă a contribuției lunare nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Tichetul de activităţi casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene şi a
municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.187/2013, cu modificările şi completările ulterioare, sau de pe Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.
Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.
Plata în contul bancar indicat de către prestatorul casnic se face în maximum 5 zile de la data solicitării preschimbării.

Legea in forma promulgata este disponibila AICI.

Articole similare

Comentariul tau aici