Pregatirea bugetului firmei -abilitate critica pentru profesionistii financiari

Orice firma care vrea sa-si creasca profitabilitatea va lua in considerare implementarea unui proces de bugetare.
Coordonarea procesului de planificare si monitorizare a performantei financiare a firmei este in sarcina departamentul Financiar Contabil sau Controlling dar pentru un proces eficient trebuie sa existe o buna comunicare intre Profesionistii Financiari si Managerii Non-Financiari (Operationali).

Profesionistii Financiari trebuie sa posede abilitati de pregatire si monitorizare a bugetului firmei pentru a sprijini managementul sa ia cele mai bune decizii pentru maximizarea profitabilitatii. De asemenea sa cunoasca modelul de business al firmei, procesele si activitatile din spatele cifrelor si sa aiba abilitati de pregatire a rapoartelor financiare pentru management.

Profesionistii financiari care au aceste abilitati pot sa progreseze in cariera spre o pozitie de Controller sau Manager Financiar.

Training Pro Buget Interactiv

Care sunt etapele procesului de bugetare si rolul profesionistilor financiari

Procesul de bugetare cuprinde 3 etape principale:

1.Etapa de planificare a activitatii in linie cu obiectivele propuse si intocmirea bugetelor (de obicei anual). Spre exemplu undeva in ultimul trimestru al anului 2020 planificam bugetul pentru anul 2021.
Bugetul unei firmei cuprinde, in fapt, o serie de sub-bugete.
Bugetul la nivelul intregii organizatii este denumit Master Budget sau Buget General si include 2 tipuri de bugete respectiv:

  • Bugetele operationale: sumarizeaza volumul de activitate prognozat pentru perioada bugetata respectiv volumul vanzarilor care determina volumul achizitiilor, productiei si a costurilor.
  • Bugetele financiare: sumarizeaza valoarea financiara a activitatii planificate in bugetele operationale si reprezinta transpunerea din perspectiva financiara a activitatii planificate in bugetele operationale.

Ne referim la Bugetul Contului de Profit si Pierdere (Bugetul P&L) care prognozeaza profitabilitatea firmei.
Profesionistii financiari au rolul de a obtine informatii legate de volumul de activitate prognozat (bugetele operationale) de la managerii organizatiei si de a le consolida in bugetul financiar P&L al firmei.

2.Etapa de monitorizare si control a rezultatelor reale versus buget

Aceasta etapa are loc continuu la un anumit interval, cel mai adesea lunar. Spre exemplu in anul 2021 lunar se compara profitul realizat lunar si cumulat de la inceputul anului versus profitul bugetat.
In practica vorbim despre monitorizarea rapoartelor P&L lunare (cu performanta reala) versus raport P&L bugetat, calcularea variatiilor si identificarea cauzelor.

Profesionistii financiari au rolul de a pregati rapoarte standard lunare P&L prin care se monitorizeaza profitabilitatea reala vs buget si de a calcula variatiile.
Aceste rapoarte trebuiesc comunicate si discutate cu Magerii Operationali. Variatiile vor fi analizate si explicate in urma acestor discutii.
Managerii Operationali vor putea lua decizii de corectie / optimizare in baza acestor rapoarte de monitorizare lunare pentru a asigura obiectivele de profitabilitate bugetate.

3.Etapa de revizuire si optimizare a obiectivelor si a bugetului ca raspuns la schimbarile survenite.


Bugetul este cea mai buna planificare facuta la un moment dat in baza informatiilor existente. Atunci cand apar deviatii majore de la perspectiva bugetata este important ca sistemul de bugetare sa nu fie rigid si sa aiba suficienta flexibilitate sa asigure adaptarea la riscuri si oportunitati rezultand un Buget actualizat (Forecast).

Profesinistii financiari vor actualiza bugetul rezultand un Buget actualizat (Forecast).
La fel ca in cazul etapei 1 de planificare Profesionistii financiari au rolul de a obtine informatii de la managerii organizatiei si de a le consolida in bugetul financiar P&L actualizat.

De aceea pregatirea si monitorizare bugetului firmei este o abilitate critica pentru profesionistii financiari. In schimb acestia nu pot sa realizeze un buget eficient daca nu au sprijin si informatii din partea managerilor operationali din firma.

Trainingul online interactiv „ Pro Buget” te invața pas cu pas aplicat pe diverse exemple practice un proces complet de bugetare si control bugetar cu analiza aferenta. Având aceste tehnici asimilate vei putea să controlezi și să crești
performantele financiare ale firmei. Pana in data de 21 mai te poti inscrie la o noua serie interactiva a acestui curs la un pret promotional (Detalii despre curs AICI).

Articole similare

Comentariul tau aici