Prelungirea acordarii indemnizatiei de crestere copil cu 30 de zile de la incetarea starii de urgenta si alte masuri pentru cresterea copiilor – Legea 59/2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In 19.05.2020 s-a publicat Legea 59/2020 care aduce modificari Ordonantei 30/2020.

Aceasta prevede ca plata indemnizatiei de crestere copil se efectuează fără întrerupere, pe toată perioada instituirii stării de urgență, precum și pe o perioadă de 30 de zile de la data încetării acesteia.

Pe langa acest drept, Ordonanta 30/2020 mai prevede urmatoarele:

Acordarea stimulentului de inserție se efectuează fără întrerupere, pe o perioadă de 90 zile în cazul persoanelor care, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței (adica 21.03.2020), se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:

a) beneficiază de concediile urmatoare: concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii; concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale sau concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

b) beneficiază de concediul prevăzut de Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ;

c) se află în somaj tehnic

d) li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu, ca urmare a instituirii situației de urgență în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care, după perioada prevăzută mai sus, persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului pe venit atunci stimulentul de inserție se acordă, potrivit legii, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilitate.

Citeste si:
Zile libere parinti – modificari -varianta finala aprobata prin Legea 61 din 19.05.2020

Articole similare

Comentariul tau aici