Prime, tichete cadou, concedii, petrecerea si alte avantaje acordate salariatilor de Craciun-tratament fiscal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Fiindca se apropie Craciunul, aducem in discutie diferite modalitati de a recompensa/motiva angajatii cu ocazia Craciunului si costurile aferente fiecarei modalitati, in termen de taxe:

1.Prima de Craciun

Aici modul de impozitare difera de suma pe care doresti sa o acorzi drept prima.

  1. Cadourile in bani acordate cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei. Pentru sumele care se incadreaza in acest plafon nu se datoreaza nici contributii sociale (CAS si CASS)
  2. Suma care depaseste 150 de lei, se taxeaza cu impozit, CAS si CASS intocmai ca salariul.

2.Tichetele cadou

In locul primei in bani de Craciun poti alege sa acorzi tichete cadou. Acestea se acorda exact in acelasi regim fiscal ca si cadourile in bani, astfel:

  1. Tichetele acordate cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei. Pentru sumele care se incadreaza in acest plafon nu se datoreaza nici contributii sociale (CAS si CASS) .
  2. Suma care depaseste 150 de lei, se taxeaza cu impozit, CAS si CASS intocmai ca salariul.

3.Cadouri fizice

Se aplica aceleasi limitari ca si la punctele 1 si 2.

Trebuie sa subliniem ca nu se pot acorda atat prime cat si tichete sau cadouri in acelasi timp, cumuland limitele. Contravaloarea celor 3 nu poate depasi impreuna 150 lei/fiecare persoana in parte.

4.Vacanta de Craciun

Fiindca anul acesta zilele de Craciun sunt in timpul saptamanii si imediat in perioada urmatoare urmeaza zilele libere legale de anul nou, multi angajatorii au decis sa acorde vacanta tuturor angajatilor in perioda dintre sarbatori. Unii au previzionat din timp acest lucru si au pastrat cateva zile de concediu neefectuat care sa acopere aceasta situatie, insa unii angajati se pot afla in situatia in care sa nu mai aiba zile de concediu neefectuat.

Ce se intampla in aceasta situatie?

Codul Muncii nu prevede un raspuns la aceasta situatie, insa prevede ca angajatul trebuie sa primesca minim 20 de zile libere pe an, respectand prevederile contractului de munca. Practic, concluzionam ca angajatorul trebuie sa respecte minimul legal, dar ii este permis sa acorde mai multe zile libere decat cele prevazute in CIM.

4. Petrecerea de Craciun

a) Daca petrecerea este doar pentru angajati si partenerii lor, atunci tratamentul contabil corect este acela de avantaj in natura.

Sa presupunem ca la petrecerea de Craciun din decembrie 2019 participa 100 de angajati si 50 de membri ai familiilor.

Costul total al evenimentului este de 30.000 lei, adica 200 lei/persoana.

Un angajat care vine singur ar trebui ca in luna decembrie 2019 sa aiba un avantaj in natura pe statul de plata de 200 lei, care ii va majora salariul brut si va fi supus impozitelor si taxelor aferente.

b) daca petrecerea este un eveniment de promovare atunci suma se poate inregistra pe cheltuiala de protocol, care este deductibila limitat in cota de 2% asa cum am aratat la inceput.

Citeste detaliat articolul : Vrei sa bugetezi petrecerea de Craciun ? Ce trebuie sa stii dpdv fiscal ?

Articole similare

Comentariul tau aici