Principalele instrumente de plata – cec, OP, BO, cambia

Plata cu instrumente de plata:

  1. Ordinul de plataeste o dispozitie neconditionata , data de catre emitentul acesteia unei banci , de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani. Altfel spus , ordinul de plata este o dispozitie scrisa a unui creditor catre o banca spre a vira/plati din contul sau o suma de bani in contul unui creditor.
  2. Bilet la ordin – este un efect commercial prin care o persoană, se obligă să plătească o sumă de bani la scadență unei alte persoane numităbeneficiar, sau la ordinul acesteia
  3. Cecul este creat de un tragator care, in baza unui disponibil la , banca, da un ordin neconditionat acesteia , care se afla in pozitia de tras , sa plateasca la prezentare , o suma unei terte persoane sau insusi tragatorului emitent(daca ridica bani din contul sau)aflat in pozitia de beneficiar. Astfel: Tragatorul emite cecul, Posesorul legitim al cecului il incaseaza, trasul il plateste.

Cecul fara acoperire se clasifica ca fiind inselcaiune  si se pedepseste fie cu inchisoarea (6 luni) fie cu amenda de cel mult 100.000 de lei

     4.   Cambia este un ordin scris si neconditionat dat de o persoană (trăgător) unei alte persoane (tras) de a plăti o sumă de bani, la vedere sau la o anumită scadentă, unui beneficiar.

Articole similare

Comentariul tau aici