Procedura de eliberare a certificatelor privind TVA in cazul achizitiilor auto intracomunitare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Procedura de eliberare a certificatelor privind TVA in cazul achizitiilor auto intracomunitare este reglementata de Ordinul nr. 1.611 din 5 septembrie 2022.
Aceasta procedură se aplică pentru eliberarea certificatelor necesare înmatriculării în România a mijloacelor de transport achiziționate din statele membre ale Uniunii Europene de către persoanele care nu sunt înregistrate și care nu trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal.

Prezenta procedură nu se aplică pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal.

Prezenta procedură nu se aplică pentru mijloacele de transport achiziționate din România sau importate din afara Uniunii Europene.

Mijloace de transport noi sunt, potrivit art. 266 alin. (3) din Codul fiscal:
a) vehiculele terestre cu motor a cărui capacitate depășește 48 cmc sau a cărui putere depășește 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu condiția să nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6.000 km;
b) navele care depășesc 7,5 m lungime, cu condiția să nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări a căror durată totală depășește 100 de ore, cu excepția navelor atribuite navigației în largul mării și care sunt utilizate pentru transportul de călători/bunuri cu plată sau pentru activități comerciale, industriale sau de pescuit, precum și a navelor utilizate pentru salvare ori asistență pe mare sau pentru pescuitul de coastă;
c) aeronavele a căror greutate la decolare depășește 1.550 kg, cu condiția să nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat zboruri a căror durată totală depășește 40 de ore, cu excepția aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizează în principal transport internațional de persoane și/sau de bunuri cu plată.

Solicitarea Certificatului privind TVA, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport

Pentru a solicita eliberarea formularului „Certificat privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport“, care să ateste fie plata taxei pe valoarea adăugată, fie că nu se datorează taxa pe valoarea adăugată în România, pentru achiziția intracomunitară a unui mijloc de transport, persoanele care au efectuat achiziția intracomunitară de mijloace de transport, trebuie să depună o cerere la organul fiscal competent, potrivit unui model- disponibil pe site-ul ANAF la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/C_1611_2022.pdf

Solicitantul unui certificat care să ateste plata taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport depune cererea de eliberare a certificatului după depunerea Decontului special de taxă pe valoarea adăugată și achitarea taxei datorate.
Procedura completa se gaseste aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/259219.

Articole similare

Comentariul tau aici