Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Cele mai multe entitati detin unul sau mai multe conturi bancare prin care deruleaza operatiuni de incasari si plati cu partenerii: furnizori (plati pentru facturile de achizitii), clienti (incasari pentru facturile emise), salariati (pentru plata salariilor, indemnizatiilor de deplasare), autoritati (plati de taxe catre autoritatile statului), etc.
Asadar, pe extrasele de banca se regasesc in primul rand operatiuni de incasari si plati. Apoi, se pot regasi constituiri de depozite in ipoteza in care firma dispune de resursele necesare si inregistrari de dobanzi primite, sau credite, de alta parte, in situatia in care entitatea are nevoie de capital suplimentar.
In al treilea rand urmeaza comisioanele bancare care difera de la o banca la alta. Unele comisioneaza fiecare operatiune, fapt reflectat prin pozitie distincta pe extras, altele percep lunar un comision de administrare.
Numarul de tranzactii de pe extras nu este direct corelat cu marimea firmei, ci cu volumul de activitate, de tipul produselor livrate si serviciilor prestate. De exemplu, daca ai un mic magazin care vinde produse de sume mici, dar catre clienti numerosi vei avea un extras mai consistent poate decat o firma mare care emite cateva facturi pe luna dar in sume mult mai mari.
Din punct de vedere al contabilului tau, inregistrarea extraselor poate fi o operatiune foarte consumatoare de timp fiindca trebuie sa inregistreze linie cu linie toate aceste pozitii.
Daca utilizezi insa Smart Bill Conta, poti automatiza acest proces, in sensul ca poti sa importi extrasul de banca in format csv. Acesta va fi preluat in note contabile – aplicatia recunoscand in functie de detaliile tranzactiei cum sa faca alocarile pe clienti/furnizori.
Desigur, aplicatia pastreaza ambele variante de introducere a extrasului : atat manual, cat si prin import.


Importul extrasului presupune:
- Descarcarea extrasului in format csv din aplicatia de Internet banking a bacncii tale.
- Importul in Smart Bill Conta.
Apoi urmeaza verificarea linie cu linie a tranzactiilor si salvarea pozitiilor corecte.

Astfel, nu va mai trebui sa introduci sumele de pe extras si nu vei mai avea astfel erori de sold in final, care pot proveni din introducerea de date gresite.
Notele de comisioane bancare se aloca automat pe contul contabile corespunzatoare.
Platile si incasarile sunt alocate pe facturile deschise disponibile de la respectivii parteneri.
Moneda de inregistrare se preia automat din configurarile IBAN-ului si nu poate fi schimbata.
Se pot importa fisiere csv de la ING, Banca Transilvania, Unicredit.
Conturile bancare se pot defini in analitic cu ocazia configurarii initiale a aplicatiei sau prin importul soldurilor initiale, proces in care se importa si datele conturilor de trezorerie.
Iata cum arata fisierul de import al conturilor de trezorerie:

In plus fata de toate cele mentionate anterior, Smart Bill Conta poti sa lucrezi de oriunde ai acces la internet. De exemplu daca ai importat un extras bancar dar nu ai apucat sa validezi toate pozitiile in timp ce erai la birou, poti sa reiei actiunea de acasa, de acolo de unde te-ai oprit, de pe orice calculator cu acces la Internet. Aceasta iti asigura flexibilitate si multumirea de a nu lasa task-uri neterminate.