Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 05 iulie 2021 a fost publicat un proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie.
“Descrierea situatiei actuale:
Epidemia de infecții virale cu noul coronavirus (2019-nCoV) a debutat în Regiunea Wuhan din Republica Populară Chineză, în luna decembrie 2019.
Pe data de 31 decembrie 2019, un cluster de cazuri de pneumonie de etiologie necunoscuta a fost raportat în orașul Wuhan din Provincia Hubei, China.
În data de 9 ianuarie 2020, China CDC a raportat un nou coronavirus ca agent cauzal al acestei izbucniri, virus care, din punct de vedere filogenetic, se află în aceeași clasă cu SARS-CoV.
Boala asociată noului coronavirus a fost numită COVID-19. Totodată, această infecție s-a răspândit la nivel global și în data de 11 martie 2020 a fost declarată pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății.
Până în data de 11 ianuarie 2021, pe teritoriul României, au fost confirmate peste 670 mii cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar la nivel mondial în data de 10 ianuarie 2021, au fost raportate un număr de peste 84 milioane de cazuri.
La finalul lunii decembrie 2020 la nivel mondial și inclusiv în Romania a început campania ce vaccinare a populației împotriva COVID-19.
Pentru reducerea ratei de infecție, precum și a ritmului de răspândire a virusului SARS-CoV, în vederea protejării reprezentanților Ministerului Finanțelor și a operatorilor economici se propune amânarea verificării la fața locului a investiției până ce condițiile sanitare permit reluarea acestei activități care implică deplasarea la sediul operatorilor economici și întâlnirile cu reprezentanții întreprinderilor.
Pentru unele boli transmisibile cunoscute, premisa este că imunitatea colectivă care permite ca o pandemie să fie sub control și, în cele din urmă, eradicată, necesită ca circa 70 % din populație să fie protejată, fie în urma vaccinării, fie în urma unei infecții anterioare. În funcție de ritmul vaccinării și al infectărilor naturale, pandemia s-ar putea afla sub control în Europa până la sfârșitul anului 2021, cel târziu.
Astfel, pentru împiedicarea răspândirii acestui virus și pentru evitarea punerii în periocol a personalului care implementează această schemă și a celor din jur, s-a propus suspendarea verificării la fața locului până la data de 31 decembrie 2021.
În prezent Ministerul Finanțelor derulează o schemă de ajutor de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin care se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export.
Susţinerea investiţiilor are în vedere atât dezvoltarea capacitătii productive a economiei naţionale cât şi creşterea contribuţiilor întreprinderilor finanţate prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, precum şi la bugetele locale. Aceste avantaje justifică efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care măsura de sprijin financiar le implică.
Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 4.070 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, bugetul mediu anual fiind de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.
Perioada de derulare a schemei este 2014-2023 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2028 pentru plata ajutorului de stat.
Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu o valoare totală, fără T.V.A., de minimum 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensității maxim admisibile conform hărţii regionale autorizate de Comisia Europeană.
Sunt considerate cheltuieli eligibile cheltuielile cu active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile privind închirierea construcţiilor, aferente investiţiei iniţiale. Ajutorul de stat se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.
Plata ajutorului de stat se efectuează după realizarea verificării la fața locului a realizării investiției. Având în vedere situația la nivel global și național generată de răspândirea COVID-19, din anul 2020, potrivit prevederilor art. II din Hotărârea Guvernului nr. 268/2020 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, publicată în Monitorul Oficial nr. 286/2020, în perioada 6 aprilie – 31 decembrie 2020 nu s-au efectuat verificări la faţa locului.”
“Schimbari preconizate:
Având în vedere că:
• în conformitate cu art. 4 alin. (3) din H.G. nr. 807/2014, bugetul mediu anual al schemei este de 638 milioane lei,
• potrivit modificării Regulamentului (UE) nr. 651/2014 valabilitatea schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014 a fost prelungită cu 3 ani, respectiv până la 31.12.2023, fără a fi modificat bugetul maxim al schemei,
• până la sfârşitul anului 2020, pentru cele 81 de acorduri pentru finanţare emise, din bugetul maxim al schemei în valoare de 4.070 milioane lei a fost consumată valoarea de 3.058,34 milioane lei,
• în prezent, în baza bugetului disponibil rămas de 1.011,66 milioane lei sunt deja depuse şi se află în analiză 27 cereri de acord pentru finanţare, prin care se solicită un ajutor de stat în valoare totală de 684,86 milioane lei,
este necesară majorarea bugetului maxim al schemei, respectiv de la valoarea de 4.070 milioane lei la valoarea de 6.380 milioane lei (638 mil. lei reprezentând bugetul mediu anual x 10 ani, respectiv perioada 2014-2023).
Având în vedere contextul pandemiei generate de COVID-19 și în vederea urgentării efectuării plății ajutorului de stat solicitat de beneficiari, se propune modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 807/2014, astfel încât să se elimine o etapă din cadrul soluționării cererilor de plată, respectiv efectuarea verificării la fața locului.
Prevederea se va aplica și pentru cererile de plată depuse și aflate în analiză la momentul aprobării prezentei hotărâri de Guvern.
În consecință, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (1) lit. b), art. 12 alin. (2) și art. 13 alin. (2) din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările și completările ulterioare, de la data publicării în Monitorul Oficial a prezentei hotărâri și până la 31 decembrie 2021 nu se mai efectuează verificarea la fața locului. În acest fel oferim posibilitatea beneficiarilor de ajutor de stat de a intra în posesia lichidităților prin plata ajutorului de stat aprobat în baza Hotărîrii Guvernului nr. 807/2014 cu modificările si completările ulterioare, și de a-și continua activitățile curente, contribuind astfel la depășirea dificultăților economice generate de epidemia de coronavirus.
În vederea asigurării soluționării cererilor de plată în regim de urgență, prin eliminarea unei proceduri administrative care presupune modificarea legislației conexe, am considerat necesară introducerea prevederilor art. III, respectiv modificarea prevederilor cuprinse în Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2659/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 813/2020, în sensul eliminării deplasării la sediul operatorilor economici, respectiv a verificării la fața locului a investiției.”