Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In MOF 886 din 03.09.2024 s-a publicat un Proiect de lege privind recuperarea către bugetul de stat a marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale, initiativa legislativa a cetatenilor, conform Legii 189/1999.
Conform acestei legi, iniţiativa legislativă a cetăţenilor se exercită printr-o propunere legislativă întocmită în temeiul art. 74 din Constituţie, republicată, în domeniul legilor organice sau ordinare, iar în temeiul art. 150 din Constituţie, republicată, în domeniul legilor constituţionale. Promovarea iniţiativei legislative a cetăţenilor se asigură de către un comitet de iniţiativă alcătuit din cel puţin 10 cetăţeni cu drept de vot.
În vederea publicării, propunerea legislativă se avizează, în prealabil, de Consiliul Legislativ. Avizul se emite în cel mult 30 de zile de la sesizare şi se publică o dată cu propunerea legislativă. Propunerea legislativă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în maximum 30 de zile de la emiterea avizului de către Consiliul Legislativ.
Ce prevede acest proiect?
Prin mare avere se înțelege totalitatea drepturilor patrimoniale ale unei persoane fizice a căror valoare depășește 1 mil. euro, conform formularului de declarație pe propria răspundere prevăzut în normele metodologice emise de către Ministerul Finanțelor Publice.
Prin diferențe între marile averi și venituri legale se înțeleg acele cazuri în care marile averi depășesc veniturile legale cu cel puțin 100.000 euro.
Se propune înființarea în cadrul Ministerului Finanțelor Publice departamentul de verificare a marilor averi în cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală.
Direcția regională antifraudă fiscală va iniția o acțiune prealabilă ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, instituții specializate, precum și din oficiu pe baza unor corelări cu documente doveditoare.
Sesizările primite de la cetățeni vor fi examinate numai dacă sunt scrise și semnate.
Formularea cu rea-credință a unei sesizări cu privire la modul dobândirii averii de către o persoană se pedepsește cu închisoarea de la 3 ani la 5 ani.
Dacă se constată că dobândirea unor bunuri determinate sau a unei cote-părți dintr-un bun nu este justificată de dobândirea licită a acelor bunuri, curtea de apel va hotărî confiscarea diferenței din averea considerată ca dobândită ilicit.