Registrul imobilizarilor si registrul obiectelor de inventar – doua registre importante pentru inventarierea anuala

O data cu finalul de an intervine si obligativitatea inventarierii patrimoniului. Cele mai multe firme detin mijloace fixe si obiecte de inventar care fac obiectul inventarierii, pe liste separate. 

Cateva verificari care se pot face la final de perioada pentru imobilizari sunt:

  1. Daca valoarea de intrare din registrul imobilizarilor corespunde cu soldul debitor al conturilor de imobilizari la finalul perioadei.
  2. Daca valoarea amortizata la 31 decembrie  corespunde cu soldul creditor al conturilor de amortizare cumulata la aceeasi data.
  3. Verificarea ca amortizarea lunara a fost inregistrata pentru toate imobilizarile, mai putin exceptiile- mijloacele fixe neamortizabile -cum sunt de exemplu terenurile.
  4. Verificarea pentru depreciere a mijloacelor fixe si constituirea de ajustari de valoare daca este necesar.
  5. Se mai poate verifica registrul mijloacelor fixe pentru a respecta ecuatia simpla:  sold initial +intrari- iesiri =sold final.

In SmartBill Conta aceste verificari se pot face accesand sectiunea Active:

In raportul Balanta imobilizarilor se poate verifica pentru fiecare imobilizare valoarea de intrare, amortizarile si soldul final.

In schimb, in registrul imobilizarilor se pot obtine informatii mult mai detaliate precum: durata  de functionare, durata ramasa si data punerii in functiune.

In raportul Reconciliere Imobilizari sunt reflectate tranzactiile inregistrate in contabilitate si care nu sunt inregistrate si in gestiune. Acesta permite identificarea usoara a diferentelor dintre contabilitate si gestiunile si corectarea acestora.

In ce priveste obiectele de inventar acestea se reflecta in raportul Obiecte de inventar:

Raportul contine lista cu toate obiectele de inventar in folosinta:

Direct din aceasta lista, obiectele de inventar se pot scoate din gestiune sau se poate modifica/sterge darea in folosinta.

Articole similare

Comentariul tau aici