Scandalul Wirecard – auditorii EY nu au verificat extrasele de banca timp de 3 ani

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Recent, lumea financiara a fost suprinsa de un scandal aparut in Germania, in cadrul firmei Wirecard, care si-a cerut acum cateva zile insolventa.

Compania fondata in 1999, este un procesator german de plati, care are in jur de 5.800 de angajati in cele 26 de locatii si peste 313.000 clienti.

Pe scurt, auditorii gigantului Wirecard, firma cu tranzactii de milarde de euro in fiecare an, au descoperit recent lipsa unei sume de 1.9 miliarde de euro din conturile bancare.

Jurnalistii de la Financial Times au obtinut mai multe detalii cu privire la aceasta situatie si au aflat ca auditorii companiei, firma EY a omis timp de peste 3 ani sa solicite informatii cruciale de la o banca din Singapore unde Wirecard declara ca detine aceste sume . Confirmarile de sold, o procedura de rutina in auditul companiilor, nu s-au primit direct de la banca din Singapore, ci s-au bazat pe documente si print screen-uri furnizate de terte parti.

Auditorii firmei, dupa acest anunt, au comentat ca exista indicatii clare asupra existentei unei scheme sofisticate de frauda care implica mai multe parti din mai multe zone ale lumii.

Compania de audit a emis opinii de audit fara rezerva pentru o decada, desi existau din partea jurnalistilor tot mai multe intrebari privind practici contabile suspecte .

Potrivit fostului management al companiei, conturile din Asia erau folosite pentru a deconta tranzactii cu parteneri care actionau in contul Wirecard in tari in care aceasta nu detinea licente pentru procesarea platilor electronice. Este inca neclar insa daca acesti bani au existat vreodata.

Investitorii Wirecard au demarat un proces in Germania impotriva companiei de audit.

Articole similare

Comentariul tau aici